БЕЛА КЊИГА - ПРИРУЧНИК ДОГМАТИЗМА И АНТИСРПСТВА: Документ ЦК СКХ из 1984. био је узурпација права на слободу стваралаштва и истраживања

И. М.

26. 01. 2021. у 17:14

БЕЛА КЊИГА - ПРИРУЧНИК ДОГМАТИЗМА И АНТИСРПСТВА: Документ ЦК СКХ из 1984. био је узурпација права на слободу стваралаштва и истраживања

Архива

ИАКО је прошло безмало четири деценије од појаве такозване Беле књиге, она је још на известан начин ту негде око нас, да нас подсети на једно прохујало ригидно време са последицама које допиру до наших дана.

Мада је реч о једном од најопскурнијих списа из последњег раздобља Југославије, она је историјски документ о коме треба писати да бисмо што јасније и објективније добили слику о процесу настанка југословенске драме.

Материјал Центра за пропаганду СК Хрватске по логици система из којег је произашао увод у акцију Партије што је наговештавало и некакве репресивне мере према ауторима који су се нашли на листи непоћудних. До тога није дошло не победом разума већ из укупних односа у југословенској заједници и што је већина обележених стваралаца била из СР Србије, а "оптужница" је настала у радионици Стипе Шувара у Загребу.

УСТАВОМ из 1974. године, који је узгред био и остао у правничкој пракси, најкомпликованији устав на свету, дошло је до конфедерализације Југославије, а Србија је доведена у неравноправан положај према осталим републикама и покрајинама. Свеукупни односи у земљи произвели су поприличне напуклине између републичких и партијских руководстава. Србија је, још за живота Јосипа Броза, покушала да накнадним амандманима, колико-толико, побоља свој положај, али њени захтеви, адресирани на партијски врх су одбијани.

ПОСЛЕ Брозове смрти постало је још јасније колико је "крхко било комунистичко братство" и да се "јединство народа и народности" запутило у историју. Питање уставног положаја није се могло отворити, а камоли решити унутар Савеза комуниста Југославије јер је у њему и даље владао Титов дух. У таквој атмосфери разговори о понижавајућем положају Србије и српског народа из кулоарских кругова почињу да се селе на странице књига, књижевних часописа, новина...

И ТУ на сцену ступају чувари конфедералног и сепаратистичког духа из Загреба. Формирају црну листу српских књижевника, новинара, сликара, филмских и позоришних режисера, публициста и проглашавају их "уставореформаторима", "либералима", "рестаураторима грађанског друштва", "српским националистима", "унитаристима". А многи од њих су хтели само мало више Југославије и мало више слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)