ОГЛАСИО СЕ ИНСТИТУТ ЗА МИКРОБИОЛОГИЈУ: Путница код које је изолован нови сој короне била негативна на ПЦР тесту

Тањуг

24. 01. 2021. у 17:40

ОГЛАСИО СЕ ИНСТИТУТ ЗА МИКРОБИОЛОГИЈУ: Путница код које је изолован нови сој короне била негативна на ПЦР тесту

Фото: АП

ЛАБОРАТОРИЈА Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду изоловала је први пут британску варијанту мутираног вируса корона.

- Британску варијанту вируса изоловали смо у узорку пацијенткиње која је допутовала из Уједињеног Краљевства - рекла је професорка Тања Јовановић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да га је министар здравља Златибор Лончар обавестио да је у Србију стигао британски сој.

- Путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту, донела је тај сој, њен супруг је имао тешке симптоме - рекао је Вучић и додао да су испраћени сви контакти те жене и да су покушали да их изолују.

Иначе, секвенцирање вируса (којим се прате мутације) ради Ветеринарски институт из Краљева још од априла прошле године, а од септембра се укључио и Медицински факултет у Београду.

Британски сој вируса корона још увек није довољно истражен. Зна се да се вирус брже и лакше шири међу људима. Лекари кажу да регистроване вакцине против вируса корона штите и од мутираних сојева вируса.

Шеф Канцеларије СЗО у Србији Мариијан Ивануша рекао је јуче за Танјуг да је важно да се грађани што пре вакцинишу јер су одобрене вакцине ефикасне и против новог соја вируса.

- Мутације ће се догађати и убудуће тако да се мора пратити ситуација како би се видело да ли та ефикасност остаје или су потребне мање промене у вакцини. Оно што сада знамо, јесте да су вакцине ефикасне за све вирусе који су у циркулацији - навео је Ивануша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)