"ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ ЗАУСТАВИ ЕПИДЕМИЈА": У последњих шест дана на вакцинацију позвано 40.000 старијих

Novosti online

24. 01. 2021. у 10:15

ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ ЗАУСТАВИ ЕПИДЕМИЈА: У последњих шест дана на вакцинацију позвано 40.000 старијих

Фото: Беоинфо

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић присуствовао је данас на Београдском сајму вакцинацији радника и корисника социјалних установа града Београда и том приликом нагласио да ће Град наставити са овим активностима јер то је једини начин да се превазиђе пандемија и да се грађани и запослени што пре врате нормалном животу.

Он је овом приликом рекао да је преко кол-центара, који постоје на свих 17 градских општина, у последњих шест дана на вакцинацију позвано укупно око 40.000 сениора и подсетио да у Београду живи око 350.000 људи старијих од 65 година.

- Пријавили смо за вакцинацију, уз њихову сагласност, око 12.000 сениора и превезли до места вакцинације око хиљаду људи. То само говори колико је важан овај посао јер ових 12.000 људи се не би пријавило за вакцинацију зато што, или нису знали како то дa ураде, или им није доступан портал Еуправе, или су чекали да им се неко јави. Зато ћемо наставити са овим активностима јер наш посао у Београду је да свака Београђанка или Београђанин који желе да се вакцинишу то и остваре. Зато радимо сарађујемо са Владом републике Србије и покушавамо да вакцинишемо све оне у Београду који то желе – рекао је Весић.

Он је додао да је у градским јавним предузећима пријављено 14. 000 запослених.

- Јуче смо вакцинисали запослене у ЈКП „Градска чистоћа“, наставићемо сутра са радницима других јавних предузећа и запосленима у Градској управи. На овај начин дајемо сви допринос да се сви вакцинишу јер вакцина је једини начин да се заустави епидемија – истакао је Весић и апеловао на грађане да се вакцинишу јер што се више људи буде вакцинисало пре ћемо се вратити нормалном животу.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да је велики одзив запослених у установама социјалне заштите на територији града Београда за вакцинацију.

- Веома смо поносни што смо у сарадњи са ресорним министарством као и Министарством здравља успели да омогућимо термине за њих. Данас се вакцинишу запослени из установа Прихватилиште за децу Београда, Прихватилиште за одрасла и стара лица, радници Градског центра за социјални рад, геронто домаћице, неговатељице, запослени из Сигурне куће Београд, као и сви корисници за које је био организован посебан превоз од Сигурне куће и назад. Реч је о свима онима који су бринули о корисницима, чували њихово здравље и ни на један тренутак их нису напустили ни у време ванредног стања нити током целе ове ситуације изазване корона вирусом – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је најавила да ће се у уторак вакцинисати 65 штићеника Прихватилишта за одрасла и стара лица, реч је о бескућницима који су већ дуже време у ово установи.

- У сарадњи са домовима здравља на територији града Београда организује се долазак кућне неге матичног дома здравља до породице оних који су непокретни или се слабо крећу. Наши волонтери који раде при свим градским општинама бележе да ли је потребан превоз, а уколико ни то није могуће онда се врши имунизација у њиховом дому – нагласила је Наташа Станисављевић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је нагласила да се данас на Београдском сајму, поред грађана, вакцинишу запослени и корисници установа социјалне заштите које су у надлежности града Београда и да вакцинација тече без проблема.

- У овом тренутку они пролазе процедуру и вакцинишу се. Још једном апелујем на све наше грађане да се вакцинишу. Видимо да је велики број грађана схватио колико је то значајно и надамо се да ћемо у наредном временском периоду стећи колективни имунитет који ће да нас брани од ширења ове болести – истакла је Кисић Тепавчевић.

Координаторка Сигурне Куће Весна Станојевић је рекла да је вакцинација једини начин да се изађе из ове пандемије и да се заштите животи великог броја људи.

- Овде смо данас сви из Сигурне куће, кориснице, запослени и сви смо радосни јер ћемо се на овај начин заштитити . Зато апелујем на све да дођу и вакцинишу се како бисмо се вратили нормалном животу што пре – рекла је Станојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)