ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДОКАЗАТИ СИЛОВАЊЕ НАКОН ВИШЕ ГОДИНА? Стручњаци о случају Мике Алексића - "Кључни доказ је исказ жртве"

Novosti online

24. 01. 2021. у 09:04

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДОКАЗАТИ СИЛОВАЊЕ НАКОН ВИШЕ ГОДИНА? Стручњаци о случају Мике Алексића - Кључни доказ је исказ жртве

Фото: Принтсцреен

ПРЕТХОДНИХ дана често се могло чути да је силовање тешко доказиво дело, нарочито када од самог кривичног дела до момента пријављивања надлежним органима прође више година. Адвокати и бивше судије ипак кажу да се ово дело може доказати иако се догодило пре много времена.

Професорка Гордана Божиловић Петровић, адвокатица и бивша судија, гостујући на ТВ Пинк, објаснила је да особе које су проживеле силовање пролазе кроз велике психичке трауме, а да неке девојке чак годинама нису имале момке, нису излазиле из куће.

- Чињеница је да се много теже доказује, али све је могуће, исказ окривљеног, исказ оштећене, материјални докази, када се дело пријави непосредно после извршења, анализа стручног тима да ли су девојке склоне измишљањима, ту се веома озбиљно прилази у покушају да се утврди чињенично стање - рекла је адвокатица и појаснила да је одлука на судијама.

- Ту поступају судије Вишег суда које имају доста искуства и знања из те области. Врше се вештачења, и психолошка, и то су докази који у оквиру слободног судијског уверења, а које судија има у оквиру закона, утврђују шта се десило - навела је Божиловић Петровић.

Адвокат Денис Бећирић, који је и један од заступника оштећених у случају против Мирослава Алексића, истакао је да је само сведочење као доказ често у српском правосуђу.

- Могуће је доказати силовање и када прођу године и када нема материјалног трага. У овом случају верујем да трага неће бити и засад мислим да га нема, што је често у ситуацији силовања где постоји реч против речи. По мом мишљењу, свеједно је да ли се та особа одлучила после месец дана или три године, ако дело није застарело и може да се докаже и верује се особи која је пријавила, не видим разлог зашто се не би доказало - изјавио је Бећирић гостујући на РТС.

У изјави за Прва ТВ бивши судија Омер Хаџиомеровић појаснио је да је на тужилаштву да прикупи доказе који ће потврдити да је до обљубе дошло принудом. Он је додао и да је кључни доказ исказ жртве, који сви други докази треба да поткрепе.

- Постоји и слободно судијско уверење. Суд може да пресуди на основу једног доказа ако је уверен и пружи разумне разлоге зашто је поверовао том доказу, али често се прикупљају и други докази - рекао је Хаџиомеровић.

Адвокат Тома Фила апеловао је да се силовање пријави што пре.

- У својој пракси имам доста ослобађајућих пресуда где су утврђени разни мотиви за такве злочине. Најлакше је утврдити силовање одмах када су присутни трагови насиља јер је за силовање потребно да се пружи отпор. Постоји, по мом мишљењу сулуда, прича да тај отпор мора бити перманентан јер то може жени да се допадне. Отпор се обично слама силом или претњом да ће се напасти на живот. Много је тешко доказати силовање с протоком времена и зато апелујем да се починиоци одмах пријаве - рекао је Фила.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)