ИЗ ПРОЛЕЋА У ЗИМУ: РХМЗ објавио биометеоролошку прогнозу - већина људи осетиће ове симптоме

Novosti online

24. 01. 2021. у 08:04

ИЗ ПРОЛЕЋА У ЗИМУ: РХМЗ објавио биометеоролошку прогнозу - већина људи осетиће ове симптоме

Фото: А. Стевановић

ВРЕМЕНСКЕ прилике ове зиме не престају да нас изненађују, а пролећне температуре и ледени дани се константно смењују. Тако ћемо данас у току 24 сата имати и пролеће и зиму - у првом делу дана очекује нас топло време, док ће увече наступити зима са снегом широм Србије. Као последица овог "лудовања" живе у термометру следи и погоршање биометеоролошких прилика, због чега се често осећамо малаксало и раздражљиво.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) објављена је биометеоролошка прогноза за данас у којој се наводи коме промена времена неће погодовати.

- Биометеоролошке прилике неће погодовати особама са срчаним и психичким тегобама као ни астматичарима. Метеоропатске реакције у виду главобоље, нервозе, болова у костима и мишићима могу се јавити у јачој форми. У саобраћају је неопходна опрезност - пише на сајту РХМЗ-а.

Најновија објава на Фејсбук профилу Марка Чубрила, професора географије из Новог Сада и великог заљубљеника у метеорологију потврђује да нас данас очекује захлађење. Како објашњава, биће топло, нарочито у првом делу дана, док би већ током послеподнева могло доћи до промене времена.

- Први део дана још доста топао, на западу уз кишу и могућу грмљавину и то не само дуж обале Јадрана. Како се центар циклона буде измештао на исток, тако ће се са севера отварати пут продору осетно хладнијег ваздуха те би рано после подне над крајњим северозападом региона уз окретање ветра на јак до олујан северни нагло захладило уз прелазак кише у снег и у нижим пределима - наводи он.

Чубрило даље додаје да ће у току послеподнева и вечери доћи до јачег захлађења, а да ће присуство јаког циклона доносити обилне падавине.

- Исток Хрватске, запад и север Србије јаче погоршање очекује у првом делу ноћи када ће и овде уз олујан ветар и нагло захлађење снег падати и у низијама", објашњава и додаје да "што се тиче данашњег дана, пред нама је прави температурни тобоган у смеру захлађења, а све ће бити праћено јаким погоршањем, кишом, грмљавином, снажним ветром и снегом.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) најављено је да после викенда са високим температурама, од понедељка нас чека знатно хладније време.

- Најава промене времена у понедељак: захлађење, у брдско-планинским пределима са снегом, у нижим пределима с кишом, која ће у другом делу дана прећи у суснежицу и снег. До петка хладно, местимично са снегом - наводи се на сајту РХМЗ-а.

У Београду се за наредне дане прогнозира максимална температура нижа од 5 степени, док ће се минимална дневна спуштати и који степен испод нуле.

 

Чубрило наводи да се од уторка "рачуна на суво време уз јутарње мразеве, који на планинама под снегом могу бити јаки, док ће дневни максимум углавном бити од 0 до 4 степена", а да се од четвртка поново очекује топлије време. Ипак, то неће означити крај зиме.

- Око 28. јануара мало топлије, углавном уз кишу испод 700мнв, док је пред сам крај месеца могуће ново, пролазно, захлађење. То је за сад само сигнал али у последњих неколико дана је све израженији и могуће је да у фебруару буде још "правих" зимских дана. Не говорим о било каквој великој хладноћи (барем не за сада), али би други зимски месец упркос овом необично топлом периоду у јануару ипак могао оправдати очекивања свих који су жељни још мало праве зиме - закључује Чубрило.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА

Овакве велике температурне осцилације никако не пријају људима, ни оним потпуно здравим, а камоли хроничним болесницима.

- Велике разлике у атмосферским притисцима изазивају тегобе и код здравих и код болесних људи. Приликом драстичног пада температуре може да дође до великог скока крвног притиска. Такво време погодује и вирусима, који могу да нападну и болесне и здраве, а ако се неприлагођено обучемо може да дође и до прехладе - упозоравају лекари.

КО ЈЕ У ОПАСНОСТИ

Како је у више наврата испричала др Нада Мацура, посебно би требало да се пазе астматичари и срчани болесници, њима највише сметају нагла захлађења и отопљења.

- Промене времена утичу на наш организам и наше здравље, посебно код хроничних болесника, астматичара, срчаних болесника, дијабетичара. Због хладног времена, ако буде снега и кише, први астматичари осете болове, иако њима генерално више одговара хладније време. Нагли преокрет температуре такође смета хроничним болесницима, посебно срчаним.

На другој страни, код здравих особа може доћи до појаве нервозе, раздражљивости, реуматичних болова, осцилација притиска од ниског ка високом и обрнуто.

СИМПТОМИ

Раздражљивост

Нервоза
Несаница
Реуматични болови
Осцилација притиска
Прехлада
Ринитис
Упала грла
Вртоглавица

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)