ДОМ ЗА ДЕЦУ У ЗВЕЧАНСКОЈ ОДОЛЕО КОРОНИ: Установа за социјалну заштиту најмлађих - без вируса

Јелена Ж. Скендерија

24. 01. 2021. у 12:20

ДОМ ЗА ДЕЦУ У ЗВЕЧАНСКОЈ ОДОЛЕО КОРОНИ: Установа за социјалну заштиту најмлађих - без вируса

Фото П. М.

ПУНИХ десет месеци Звечанска одолева корони. Ниједан од око 350 штићеника београдског Центра за заштиту деце и одојчади није се од марта прошле године заразио ковидом 19 и то је једина социјална установа у Србији која је успела до недавно да се избори са једном од највећих пошасти данашњице. Некадашњи синоним установе за напуштену и остављену децу данас постаје синоним бескрајне бриге и заштите.

Врата Звечанске увек су отворена. Кључа нема, а неговатељице, педагози и васпитачи увек су ту за свако дете. Они су њихови најближи пријатељи, а када затреба и родитељи. Ново време донело је и ново бреме. Епидемија је увела одређена ограничења у смислу долазака у установу. Запослени у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине предузели су комплетне мере заштите које је предвидело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и то подразумева примену различитих протокола, инструкција и потпуну заштиту свих оних који се налазе у смени.

- Имамо веома добре резултате у смислу да смо тек пре неколико дана забележили први и једини случај код корисника да је оболео од короне - каже Зоран Милачић, дугогодишњи директор Звечанске.

- С обзиром на број деце која су прошла кроз наше објекте, мислим да смо се добро организовали.

О бебама брину хранитељи

ДЕЦА у најмлађем узрасту, од рођења до три године старости, више не могу да бораве у институцијама, осим у хитним ситуацијама када мора да дође до интервенције док се не види шта ће даље бити са дететом. Већина деце са развојном перспективом која је добра смештена су у хранитељске породице, док се она која имају одређене проблеме, од интелектуалне инсуфицијенције до поремећаја понашања, у већини случајева налазе у установама.

У установи постоји посебна процедура везана за доношење хране, понашање запослених и начин на који контактирају, једном речју, о свему се води рачуна. И активности деце организоване су тако да испрате све оно што је њихова потреба, да задовоље њихове жеље у смислу реализације слободних активности, а да се то опет усклади са епидемиолошком ситуацијом и да их колико год могу заштите од заражавања.

Херојски одвиг запослених

ДАРИЈА Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, каже да велику захвалност дугујемо свима у установама социјалне заштите, који се месецима лавовски боре са епидемијом ковида 19.

- У таквим, веома тешким и незабележеним условима и изазовима, свака победа у смислу да је спречен улазак вируса у установе или да је спречено ширење инфекције, може се назвати херојским подвигом - истиче министарка.

- Комбинација рада по сменама, односно дванаесточасовно радно време и избегавање саобраћајног шпица од стране запослених у возилима јавног превоза, једна је од првих мера коју смо применили. Када би се неко од радника заразио, цела јединица би ишла у изолацију.

У чак 11 радних јединица у седам објеката у граду где су смештена деца различитог узраста, од беба до 26 година, требало је ускладити потребе и жеље у претходних 10 месеци.

ПАЖЊА Министар Дарија Кисић Тепавчевић у посети , Фото архива

- Тешко је било објаснити једној младој особи да је полицијски час и да не може да се виђа са пријатељима ван установе. Наилазили смо на повремено неразумевање, што је тражило наше додатно ангажовање. Трудили смо се да им кроз општу анимацију, онлајн наставу и активности забавног карактера олакшамо како би лакше пребродили ситуацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)