ДОКТОРКА ГЛИГИЋ ОТКЛОНИЛА СВЕ НЕДОУМИЦЕ: Ево какву вакцину треба да примите ако планирате трудноћу

Novosti online

23. 01. 2021. у 18:47

ДОКТОРКА ГЛИГИЋ ОТКЛОНИЛА СВЕ НЕДОУМИЦЕ: Ево какву вакцину треба да примите ако планирате трудноћу

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

ДА ЛИ смемо да примимо вакцину против корона вируса уколико планирамо бебу – једно је од честих питања откако су стигле вакцине. У Србији су одобрене три вакцине: Пфизер, Спутник В и Синофарм. Стручњаци су већ објаснили да се ни једна од ових вакцина не препоручује трудницама и дојиљама, да је оне могу примити само уз сопствену сагласност.

Цењени вирусолог др Ана Глигић за еКлинику објашњава како треба да размишљају све будуће маме, све оне које тек планирају потомство. Да ли ако планирамо бебу, смемо да примимо вакцину, коју, и када?

Искуства са вариолом су веома значајна

− Најпре да подсетимо – трудница која је у првом тромесечју, не треба да прима нити да пије ни лекове ни антибиотике, осим ако није „стани пани“, и то искључиво уз савет лекара. Е сада, најбоље је да вам исприрчам и ово. Ми смо испитивали ту несрећну вариолу и код трудница које су тада вакцинисане. Узимали смо киретажни материјал из Земунске болнице, а било је око 200 киретажа. Ја сам покушала сам да излозујем вирус, али га није било. Нисмо имали никакве алармантне резултате, чак ни тај живи вариола вирус који је био вакцини, није ништа оставио. Друго, третирали смо крв из пупчаника приликом порођаја новорођенчади вакцинисаних мајки. Анализирали смо и крв мајке и крв из пупчаника детета. Нашли смо да дете има до четири пута више антитела за вакцинисани вирус него мајка. Значи, природа се на неки начин побринула да заштити плод, дала му је већи имунитет него што је мајка имала. То је био случај, дакле, са вакцином против вариоле – каже др Глигић.

Корона се још испитује

Резултати овог истраживања, каже др Глигић, публиковани су прошле године.

− Зато нам је рад који смо објавили прошле године прочитан 1.500 пута! Требало је дуго ремена да се то публикује и тај рад је велика помоћ и за ову пандемију, али ми овај вирус не знамо. Не знамо шта ће још да направи. Недовољно је испитан, а и неке вакцине су такође недовољно испитане на трудницама. Али, оно што ја од априла говорим је да класичну вакцину на цели вирус, мртав и ослабљен – треба унети. Зато што имамо искуство са полио вакцином против дечије парализе која је сузбила вирус, свела га на минимум. Ја пропагирам такву вакцину. Ове остале вакцине могу се показати као веома добре наравно, али немају довољно испитивања код трудница и деце, јер је мало времена прошло – објашњава др Глигић.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)