СРБИ СУ СТАРОСЕДЕОЦИ НА БАЛКАНУ: Докази нових генетичких истраживања о нашем пореку

Зоран Николић

23. 01. 2021. у 21:00

НАУЧНИЦИ се већ деценијама налазе у недоумици око нашег порекла на овом поднебљу. Они који тврде да смо на Балкан досељени током Велике сеобе народа у седмом веку, све више губе упориште које су и овако поставили германски историчари.

СРБИ СУ СТАРОСЕДЕОЦИ НА БАЛКАНУ: Докази нових генетичких истраживања о нашем пореку

Фото Промо

Одавно није тајна да су у писање историје многи умешали прсте, а победницима то представља посебну страст. Зато нова, генетичка истраживања прете да униште старе постулате, на које смо већ навикли као на неприкосновене истине.

Само једна међу њима јесте да су Срби, али и други народи из нашег окружења, староседеоци Балканског полуострва. Немалу буру у јавности подигао је истраживач Јован Марјановић, аутор студије "Генетика Старе и Нове Европе".

- Народи Југоисточне Европе су ипак староседеоци на Балкану - изричит је Марјановић.

- Прелиминарни резултати српских генетичара говоре да је у време бронзаног доба, дакле 2.000 година пре нове ере, наш народ постојао на овом простору и да нису сви изумрли, како су тврдили неки теоретичари.

МАРЈАНОВИЋ посебно подвлачи рад групе научника из Србије, Немачке, Швајцарске и САД, из маја ове године, који су истраживали некрополе у Мокрину, на северу Србије. Тамо су пронађени остаци нашег претка, са "нашом" - "И2алб" хаплогрупом из раног бронзаног доба, које је трајало од 2100. до 1800. године пре нове ере. Да бисмо појаснили ову причу, хаплогрупе обухватају велике групе људи који имају заједничко генетско порекло. Дабоме, оваква истраживања подразумевају огромну математичку и статистичку подлогу.

Наш саговорник је постао велики поштовалац историјске науке и због дела његовог ујака др Милоша Благојевића, великог стручњака за средњовековну историју Србије. Благојевић је био резигниран што су се комунистички историчари често постављали као да су пре Другог светског рата Срби живели у пећинама. Дословце тако је и изгледао наш однос према историји, јер се Марјановић пита: "Како то да су пројухали Хуни, Авари, Вандали и Готи, и наједном се појавили Словени из неке мочваре и на брзину населили пола европског континента?"

Фото Промо

- Колико је технички изводљиво да се читав српски народ одједном пресели из севера Украјине на Балкан и да не постоје други записи о целом догађају? Због чега Јужни Словени имају црну косу и другачију физиономију од Источних и Западних Словена? - каже истраживач Марјановић.

ГЕРМАНСКЕ ИДЕЈЕ ПОСЛЕ 1878.

АУТОР подсећа на постојање Српске аутохтоне школе из 19. века чији важан представник је био Милош Милојевић. Његова књига била је избачена из употребе после Берлинског конгреса 1878. када је Србији из политичких разлога била наметнута Нордијска (бечко-берлинска) школа о досељавању Јужних Словена на Балкан и аутохтоности Албанаца као потомака старих Илира.

- Странцима може да изгледа нелогично зашто су словенски народи прихватили такве идеје и убацили их у своје уџбенике - каже Марјановић. - Срби и други словенски народи вероватно верују да су сви странци поштенији и вероватно паметнији. Због тога су олако биле прихваћене идеје германских историчара који Словене сматрају - неисторијским народом.

КАКО нам је предочио, представници "И" хаплогрупе нису били истребљени, како су тврдили неки претходни истраживачи. Староседеоци Илири, Трачани и Дачани били су један народ који је морао да има ову, већинску хаплогрупу, а не оне које су сличније Грцима или Феничанима.

- То доказује да је генетика коју имамо највише на Балкану, у Динарском масиву ("И2 хаплогрупа") извор индоевропске цивилизације - објашњава Марјановић. - Ова теза је у потпуној супротности са досадашњим истраживањима историчара.

Наш саговорник тврди да су најновија истраживања знатно допринела анализи заједничког српско-румунског порекла.

- Српска историја се не може разумети без историје Румуна пошто имамо 85 одсто сличне хаплогрупе. Поставља се питање да ли су Румуни пореклом Словени или Дачани, или је то једно те исто. Генетика становништва Балканског полуострва веома је слична, а да је постојало масовно досељавање Бугара, Срба и Мађара, тако нешто не би било могуће.

НОВИ УЏБЕНИЦИ

НАШ саговорник сликовито каже како је дошло време да се пишу нови уџбеници, не само историје, него и праисторије Европе.

ИСТРАЖИВАЧ Марјановић истиче, да истина не може да буде црно-бела, али је "двоструко ближа аутохтоним, него представницима досељеничке теорије". Сви народи на Балкану имају бар 20 одсто гена који су досељенички, који су дошли на ово подручје са стране.

- Ми имамо око 20 одсто хаплогрупе "Р1 а", коју су највероватније донели Лужички Срби - закључује Марјановић.

- Они су први себе звали Србима. Бугари су изворно турски народ, који је временом дошао да има свега 20 одсто гена који су изворно турски, а остало сачињава домородачко становништво. Бугарска, Албанија и Грчка су велике генетске мешавине народа.

Јужни Хрвати имају генетику сличну нашој, док су у северним областима Хрватске у великој мери заступљени они са геном "Р1 а" који говори о њиховом досељеничком пореклу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)