ПО ЧЕМУ СЕ РАЗЛИКУЈУ ОКСФОРДСКА И РУСКА ВАКЦИНА: Ако одобре Астразенеку, очекујемо је у фебруару

Novosti online

23. 01. 2021. у 09:30

ПО ЧЕМУ СЕ РАЗЛИКУЈУ ОКСФОРДСКА И РУСКА ВАКЦИНА: Ако одобре Астразенеку, очекујемо је у фебруару

Фото AП

ВАКЦИНА коју су развили компанија Астразенека и Универзитет Оксфорд представља гро вакцина у Ковакс програму ЕУ, у којем учествује и Србија, каже др Бојан Тркуља, директор Удужења произвођача иновативних лекова Иновиа.

Гостујући на ТВ Пинк, др Тркуља је навео да ће Европска агенција за лекове (ЕМА) 29. јануара донети решење о дозволи за ту вакцину. Каже да уколико буде одобрена, можемо исто да очекујемо у Србији од фебруара и додаје да је наша земља на време инвестирала у Ковакс програм и захваљујући томе требало би да будемо међу приоритетним земљама које ће добити испоруку ове вакцине.

Др Тркуља је објаснио да постоји сличност са руском вакцином, у томе што је и за принцип рада Астразенекине вакцине коришћен аденовирус, као такозвани вектор или носач, на који је додат један протеин, специфичан за вирус корона. Додао је да су аденовируси присутни свуда око нас и практично безазлени за људски организам. Како је нагласио, разлика између две вакцине је у томе, што су код вакцине Спутник V коришћени аденовируси који нападају људе, а код Астразенекине, вирус који напада шимпанзе.

Мања је шанса да ће наш имуни систем препознати тај носач и неутралисати вакцину пре него што она испољи свој ефекат, тј. пре него што се имуни систем створи имунитет, истиче гост Свитања.

Наводи да је разлика и у томе што су у двема дозама руске вакцине коришћени различити аденовируси као носачи, док је код Астразенеке исти аденовирус и у првој и другој дози вакцине.

Одговарајући на питање колико нас штити Астразенекина вакцина, др Тркуља каже да се на основу објављених прелиминарних резултата истраживања фазе три очекује да би ефикасност могла бити око 70 одсто након друге дозе.

Посебно је истакао важност тога, што код пацијената код којих није развијен комплетан имуни одговор уз помоћ вакцине, и десило се да се заразе вирусом корона, није било смртних случајева, као ни тежих облика болести.

Истраживања фазе три обављена су на око 60.000 пацијената у Великој Британији, Бразилу, Јужној Африци и САД, с тим што се за последњу земљу чекају прелиминарни резултати.

Др Тркуља каже и да ће тек по добијању дозволе бити познато којој је популацији намењена, али не очекује да ће бити горње старосне границе, док остаје отворено питање да ли ће се моћи примењивати код млађих од 18 година.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)