СТРАХОВАЛИ СМО ЗА АНЕСТЕЗИОЛОГЕ: Др Марјана Вукићевић, директор болнице "Свети Сава", једине која је имала заражене пацијенте са шлогом

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

23. 01. 2021. у 11:00

СТРАХОВАЛИ СМО ЗА АНЕСТЕЗИОЛОГЕ: Др Марјана Вукићевић, директор  болнице Свети Сава, једине која је имала заражене пацијенте са шлогом

Др Марјана Вукићевић

СПЕЦИЈАЛНА болница за цереброваскуларне болести "Свети Сава" излази из ковид-система. Доктор Марјана Вукићевић, специјалиста неурологије и директор ове установе, открива за "Новости" да је у петак договорено да се њихови пацијенти са можданим ударом, а позитивни на вирус корона, преселе у "Батајницу", која има и неурологе у свом тиму.

- На ивици смо капацитета за нековид пацијенте - каже докторка Вукићевић. - Захтевно је радити у две зоне у старој згради као што је наша, са бројем особља планираним за једну зону. Од уторка ћемо бити нековид.

* Месецима сте преузимали све пацијенте са можданим ударом.

- Почетком новембра смо ушли у ковид систем, са одељењем од 60 постеља. У интензивној нези "у ковиду" имамо 10 респиратора и готово су сви увек били заузети. Од тада је лечено и отпуштено више од 400 пацијената. Упућивани су из амбуланти Инфективне клинике, КБЦ "Земун" и КБЦ "Бежанијска коса", практично из свих ковид-центара не само са можданим ударом, већ и са погоршањима ковида из центара који нису имали интензивну негу.

* То је обим посла који захтева веће капаците од ваших.

- Овде ради сјајан тим пожртвованих људи, али су највећи терет поднели наши анестезиолози. Њих шест и данас води две интензивне неге са 20 респиратора. Неуролози, интернисти, специјализанти, млади клинички лекари, наше сестре и техничари су свакодневно изгарали и бринули о најтежим болесницима.

* Колико је то подизало ризик од инфекције?

- Наш највећи страх је био да се не разболе анестезиолози и сестре у већем броју. То смо, срећом, успели да избегнемо и да неко од запослених не добије тежак облик ковида.

* Да ли је епидемија ковида повећала број можданих удара?

- Незнатно, али су удари били тежег степена и лошијег исхода. Мождани удар се најчешће јављао недељу дана од почетка инфекције. Готово половина случајева је била последица запушења великих крвних судова мозга или срчане аритмије (атријална фибрилација), што је и код нековид пацијената најчешћи узрок.

* Јесу ли удружени ковид и инфаркт мозга били смртоноснији него када се јаве одвојено?

- Према неким истраживањима око један одсто пацијената са ковидом доживи мождани удар. Смртност је била већа код пацијената са тежим можданим ударом, што је очекивано, али су они чешће и долазили са респираторним тегобама. Да ли су инфекција и упала плућа били окидачи тежег можданог удара још остаје неразјашњено.

* Имали сте нажалост и младе са удруженим ковидом и шлогом.

- Просечна старост наших пацијената са можданим ударом и ковидом била је 72 године, најмлађи пацијент је имао 35 година, а најстарији 93 године. Млађи су имали бољи исход. Најмлађи је изашао из болнице без последица. Готово две трећине умрлих били су старији од 80 година.

* Да ли код оних који преживе удружени ковид и шлог остају последице које иначе не би имали без ковида?

- То су две озбиљне болести, и последице код преживелих зависе пре свега од тежине можданог удара и степена инвалидитета, али је опоравак ових пацијената спорији и захтева више времена.

ГОДИШЊЕ ПРИМЕ 6.000 ОБОЛЕЛИХ

* Ви иначе збрињавате огроман број пацијената.

- Последњих година се код нас хоспитализује око 6.000 болесника, пре 10 година је тај број био и више од 7.500 годишње. И смртност је сада мања. За последњу деценију код нас је лечено 70.000 болесника, адекватном терапијом су спречене теже последице, и превенирани нови мождани удари. Ми смо скромни и чекамо да наш квалитет препозна и српска стручна јавност, јер општа и светска то препознаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)