ДА ЛИ СМЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ УКОЛИКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ НА ПЕНИЦИЛИН: Др Јанковић објаснио контраиндикације цепива

Танјуг

22. 01. 2021. у 16:24

ДА ЛИ СМЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ УКОЛИКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ НА ПЕНИЦИЛИН: Др Јанковић објаснио контраиндикације цепива

Др Срђа Јанковић / Фото Танјуг

ИМУНОЛОГ и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да алергија на пеницилин није препрека да се грађани вакцинишу било којом од три врсте вакцина против вируса корона које су доступне у Србији, јер, како је објаснио, у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици.

Он је на редовној прес конференцији објаснио да апсолутна контраиндикација за вакцинсање било којом од ове три вакцине је доказана алергија на неки састојак вакцине или озбиљнија алергијска реакција на претходну дозу вакцине, ако је у питању друга доза.

- Све друго није апсолутна контраидникација- навео је Јанковић.

Каже да су акутан поремећај здравственог стања или погоршања хроничног стања привремене контраиндикације, а да све остало нису апсолутно контраидникације него мере опреза.

- Сама по себи алергија на пеницилин није исто што и склоност тежим алергијским реакцијама тако да не постоји препрека да се особе ако су само алегичне на пеницилин вакцинишу било којом од три вакцине, јер у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици- навео је Јанковић.

Упитан ко не треба да прими вакцину против вируса корона, Јанковић је рекао да су то особе које имају алергију на саму вакцину или на нешто што је у вакцини, као и они који имају тешке алергије као што су анафилактички шок и обољење коже уртикарија.

На питање о томе да се у јавности спомиње да постоји могућност да руска и кнеска вакцина не добију одобрење Европске агенције за лекове, да ли ће грађани Србије који приме те вакцине моћи да путују, Јанковић је рекао да је за вакцину Спутњик В предата документација Европској агенцији за лекове и да се очекује да ће бити предата и за кинеску Синофарм вакцину.

- Не могу да говорим унапред какво ће бити решење Европске агенције за лекове, али као лекар и имунолог очекујем да ће све вакцине које имају доказе делотворности и безбедности бити регистроване по истим критеријумима. Све друго би ме јако разочарало- рекао је Јанковић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да чак и најбогатије земље и оне које производе вакцине не могу да гарантују да ће за своје становништво обезбедити неопходан број доза и да ће вероватно морати да прихватају и друге вакцине како би обезбедили што бољи обухват.

-Разумно је очекивати да све вакцине које буду сертификоване, безбедне и ефикасне бити прихавћене као гаранција да се може комиуницирати, радити, да се живот може нормално наставити- рекао је Тиодоровић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)