БОЛЕСНИ БУБРЕЗИ ТРАЖЕ ЗАШТИТУ: Професор Рајко Хрвачевић о имунизацији хроничних болесника

Б. Р.

22. 01. 2021. у 10:04

БОЛЕСНИ БУБРЕЗИ ТРАЖЕ ЗАШТИТУ: Професор Рајко Хрвачевић о имунизацији хроничних болесника

Професор Рајко Хрвачевић

БОЛЕСТИ бубрега су још на почетку пандемије означене као фактор ризика за компликације ове заразне болести, а многи су након ковид-инфекције имали нефролошка оштећења.

- Апсолутно је препоручена вакцинација против инфекције вирусом корона свих нефролошких пацијената, јер су они под већим ризиком да развију теже форме болести, посебно они који имају бубрежну инсуфицијенцију, која доводи до слабијег имуног одговора организма, нарочито на вирусне инфекције - каже проф. др Рајко Хрвачевић, интерниста-нефролог.

Уверен је да нема разлога да се бубрежни болесници оптерећују размишљањем коју вакцину да приме:

- Добре су све које су регистроване и нема података да су, евентуално, контраиндиковане код бубрежних болести - објашњава наш саговорник. - Не постоји ништа у овој имунизацији против ковида што би било специфично за оне са нефролошким болестима, једноставно важи опште правило да би вакцинацију требало одложити у случају акутне болести, нарочито инфективне. Пацијенти треба да знају да што је већи степен бубрежне слабости, то је већи и ризик од компликација ковид 19, и зато би пацијенти који су на дијализи требало да буду у врху приоритета за имунизацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)