ОД КОРОНА-КАЗНИ 30 МИЛИОНА: Прву половину јануара обележио осетан пораст кршења противепидемијских мера широм државе

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

22. 01. 2021. у 08:00

САНИТАРНА инспекција, полиција и комуналци још "трче маратон" у контроли спровођења противепидемијских мера, иако су празници прошли, а од четвртка су започели и контроле на свим вакциналним пунктовима за масовну имунизацију ван здравствених установа.

ОД КОРОНА-КАЗНИ 30 МИЛИОНА: Прву половину јануара обележио осетан пораст кршења противепидемијских мера широм државе

Под лупом инспектора су угоститељски објекти / Фото Н. Карлић

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић открива за "Новости" да је за првих 17 дана јануара наплаћено 28,9 милиона динара од мандатних казни. То је готово достигло укупну суму - 30,4 милиона од казни изречених за првих 45 дана примене новог Закона о заштити становништва од заразних болести, који важи од 16. новембра.

Делокруг ових служби је сада проширен и на пунктове за вакцинацију, на којима санитарни и здравствени инспектори контролишу обезбеђеност простора за адекватан преглед пре имунизације, стављање на увид образаца са сагласност за пријем вакцине и уписивање података вакцинисаних у медицинску документацију.

- Контролишемо и одлагање медицинског отпада који се ствара при имунизацији, да ли сваки пункт има просторије за одмор вакцинисаних особа - објашњава Стаменковић.

То не одвлачи пажњу инспектора са угоститељских и трговинских објеката, који су у најчешћи прекршиоци противепидемијских мера.

- Генерално нисмо очекивали да ће се мере за највеће празнике кршити у оволикој мери, али ни ово није драстичан број прекршаја - прича Стаменковић. - Од 31. децембра до 3. јануара урађено је 2.896 надзора, затворено 27 углавном угоститељских објеката и по основу 132 прекршајна налога изречено казни у висини 4,5 милиона динара.

За српску Нову годину се, бар по ономе што показује учинак надзора, више славило. Само за једно вече, 13. јануара урађено је 1.198 надзора и изречена 82 прекршаја са износом казни од пет милиона динара.

- У контроли поштовања мера радили смо са полицијом и комуналцима. Санитарна инспекција је првих 17 дана јануара изрекла 356 прекршајних налога у износу 13,8 милиона динара - објашњава Стаменковић. - На терену су за Нову годину била 102 инспектора, а за српску 95. Из редова комуналне инспекције и полиције било је око 1.000 ангажованих и они су за првих 17 дана јануара изрекли 1.240 прекршајних налога у укупном износу казни од 15 милиона динара.

Због кршења мере кућног карантина изречене по уласку у земљу без негативног PCR теста казну од 150.000 динара мораће да плати 1.100 људи, међу којима је највише оних који су у Србију после 21. децембра ушли на Батровцима и Хоргошу.

- Од када је уведен PСR за улазак у Србију за њих 51.144 изречена је мера кућног карантина, из којег је до сада истеком обавезних 10 дана или достављањем негативног PСR теста изашло 48.000 људи - прецизира Стаменковић. - Око 3.000 је још под мером чије спровођење контролише МУП.

МАЛА ШАНСА ЗА ПАСОШЕ

Премијерка Србије Ана Брнабић сматра да није могуће уводити ковид-пасоше, који се све чешће помињу као могући услов за међународна путовања. За то, каже премијерка, постоје два разлога - пре свега, зато што би то била велика дискриминација, и чињеница да се томе томе противе неке велике утицајне земље у Европи.

- Ковид пасошима се противе Немачка и Француска, без којих та одлука не може да прође - рекла је премијерка. - Ако се уведу ковид-пасоши, Србија ће бити спремна захваљујући свом информационом систему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)