ИСПЕКЛИ ЗАНАТ ПРЕКО ЕКРАНА: Формирана национална онлајн база лекција за дуално образовање

Љ. БЕГЕНИШИЋ

22. 01. 2021. у 14:17

ИСПЕКЛИ ЗАНАТ ПРЕКО ЕКРАНА: Формирана национална онлајн база лекција за дуално образовање

Архива

УПРКОС корона-режиму наставе, практична знања су претходних месеци на даљину стицали и ученици четворогодишњих и трогодишњих профила средњих стручних школа, које примењују модел дуалног образовања.

То је био посебан изазов, јер он подразумева процес учења кроз рад са инструкторима из компанија.

Зато је до краја прошле године снимљено чак 1.200 лекција, од којих се 764 налазе у националној онлајн бази која је креирана за осам подручја рада. За базу су, између осталог, бирани предмети који имају процесе учења уз рад.

Помоћница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић појашњавајући начин на који су лекције снимане наглашава да су наставници из средњих стручних школа и инструктори из компанија заједно снимали часове.

- Снимљене лекције у детаље објашњавају како се одвија неки просец у зависности о ком је образовном профилу реч - каже наша саговорница.

Она истиче да ова база служи за активан процес наставе, али ће од помоћи бити и осмацима који треба да се определе за неку од школа.

Будући мали матуранти, могу тако на РТС планети да погледају све часове који се налазе у бази и на основу понуђеног материјала да се определе за неку од стручних школа са дуалним образовањем.

У процесу снимања часова за националну онлајн базу за дуално образовање учествовале су компаније "Сименс", "Јат техника", крагујевачки "Минд", Хеликоптерска јединица МУП-а, Војска Србије, а учествовало је и 25 школа, од чега 11 школа координатора. На овом списку су Ваздухопловна академија Београд, техничке школе из Ужица и Пожеге, Школа за текстил и дизајн из Лесковца, Хемијскотехнолошка школа из Суботице, Грађевинска школа из Београда, Средња стручна школа Крагујевац, Техничка школа ГСП Београд, Машинска школа Панчево, Електротехничка школа "Михаило Пупин" из Новог Сада и Техничка школа "Иван Сарић" из Суботице.

КОРИСТ УЧЕНИЦИМА И ПРИВРЕДИ

МИНИСТАРСТВО просвете заједно са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу креирало је Мастер план на основу кога ће бити донете измене и допуне Закона о дуалном образовању.

- Тим изменама биће релаксирани услови за привреднике како би лакше ушли у систем - каже Габријела Грујић. - Биће уведена и дигитализација дуалног образовања којом ће бити омогућена комуникација између школа и компанија у вези са уписом како би се испоштовале потребе тржишта, али и јача веза између наставника из школа и инструктора из компанија. Сви они из различитих подручја рада биће умрежени, што ће олакшати њихову сарадњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)