ПРЕМА СИРОМАШТВУ И ИСПЛАТА ПОМОЋИ: Влада усвојила дуго чекани предлог Закона о социјалним картама

Ј. Ж. С.

22. 01. 2021. у 11:44

ПРЕМА СИРОМАШТВУ И ИСПЛАТА ПОМОЋИ: Влада усвојила дуго чекани предлог Закона о социјалним картама

Архива

ДУГО очекивани Закон о социјалним картама, који би држави требало да омогући увид у све податке о имовинском и финансијском статусу грађана, у четвртак је усвојила Влада Србије, а врло брзо наћи ће се и пред посланицима српског парламента.

Доношење овог закона, на који се чека више од 30 година, један је од приоритета Владе, а његов циљ је унапређење контроле социјалних давања, што треба да резултира и бољом и поштенијом расподелом новца за најугроженије.

За грађане то значи да ће се свака промена у њиховом социјалном, финансијском и имовинском статусу аутоматски регистровати и да више неће морати да обилазе по 15 шалтера, како би остварили неко право из области социјалне заштите, рецимо право на дечји додатак. Другим речима, овај пропис би требало да спречи злоупотребу, али и да утиче на државу да ургентно пружи помоћ када је потребна.

- Циљ успостављања регистра социјалне карте је постојање централизоване евиденције у електронском облику, која садржи тачне и ажурне податке о социјално-економском статусу угрожених грађана. То се односи и на чланове њихових породица што држави омогућава да лакше барата овим подацима како би било једноставније остваривање права и услуга из области социјалне заштите - кажу у Министарству рада.

Увођењем овог система биће омогућено да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у систему, како би благовремено и ефективно остварили права на потребну подршку.

Мањкавости законских решења која су сада на снази огледају се, примера ради, и у томе што је претходних деценија за многе вишак стамбеног простора и земљишта, него што закон прописује као услов за социјалну помоћ, била највећа препрека да се дође до тог права.

Честа примедба била је и да помоћ не стиже увек у праве руке. Усвајањем овог закона социјална помоћ би требало аутоматски да се добије без подношења захтева, обимне документације и чекања у редовима.

Како је најављивао бивши министар за рад Зоран Ђорђевић, у време чијег мандата је закон и припреман, неће моћи било ко, чак ни министар, да приступа свим подацима, већ ће до надлежних стизати само укрштени подаци, који ће давати елементе за доношење разних одлука. Колики ће бити износ социјалне помоћи, да ли ће неко добијати право на неку финансијску подршку на основу других закона, да ли постоји злоупотреба, да ли постоје повезане особе и слично. Све ово је према садашњим прописима тешко доказиво, али надлежни обећавају да ће се ствари променити.

ДАНСКИ МОДЕЛ ЗАШТИТЕ

Закон о социјалним картама биће и зелено светло за укрштање база података Министарства и других институција. А да ли ћемо уз њега добити систем социјалне заштите као у Данској, по угледу на коју су и рађене социјалне карте, видећемо већ од наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)