УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Због великих температурних разлика можете осећати ове симптоме

Novosti online

21. 01. 2021. у 18:30

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Због великих температурних разлика можете осећати ове симптоме

Фото: Д. Балшић

- До недеље топло, са температурама знатно изнад просека за овај период године, уз појачање јужног и југоисточног ветра у кошавском подручју, и уз даље топљење снега у свим пределима нижим од 1.500 метара. Почетком следеће седмице осетно хладније, у брдско-планинским пределима са снегом, у нижим пределима с кишом и снегом, а у понедељак и јаким, краткотрајно и олујним северозападним ветром - стоји у најави РХМЗ.

Топли ветар и +17

У Београду би у петак и суботу жива у термометру требало да дође до 17. подеока, док ће у неким деловима Србије почетком наредне недеље бити око нуле, и то уз снег, чак и у нижим крајевима.

- У петак нас очекује суво време са сунчаним интервалима, у Подрињу и Ваљеву биће најтопље јер ће тамо дувати јужни ветар који долази са Медитерана и имаће фенски ефекат. С друге стране, у Тимочкој и Неготинској крајини ће температура бити око пет степени - каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Снег ће се задржати само на највишим планинама.

- Од недеље пад температуре, али не драстично. Местимично је могућа киша, на планинама снег. Следеће недеље нас очекује даљи пад температуре и тада је могуће местимично киша која ће се претворити у снег. Ипак, температуре неће бити ниске као што су биле већ ће се вратити на оно какве би требало да буду у складу са календаром.

Снег и у градовима

Са овим се слаже и професор географије и велики заљубљеник у метеорологију Марко Чубрило.

- До недеље релативно топло, затим захлађење, док би почетком наредне недеље уз јаче захлађење пролазног, али доста обилног снега, могло понегде бити и у нижим пределима. Колико би тачно снега пало, а још битније колико би се снега у низијама задржало на тлу, још је јако упитно јер ће овај снег за разлику од прошлог долазити на температуре које ће бити око +1 те ће се самим тим теже акумулирати. Даљи развој синоптика сугерише око 28. јануара мање отољење уз кишу у нижим пределима, док око 30. јануара може уследити још једно, пролазно захлађење - објашњава Чубрило, чије прогнозе на друштвеним мрежама прати десетине хиљада људи у целом региону.

Упозорење лекара

Овакве велике температурне осцилације никако не пријају људима, ни оним потпуно здравим, а камоли хроничним болесницима.

- Велике разлике у атмосферским притисцима изазивају тегобе и код здравих и код болесних људи. Приликом драстичног пада температуре може да дође до великог скока крвног притиска. Такво време погодује и вирусима, који могу да нападну и болесне и здраве, а ако се неприлагођено обучемо може да дође и до прехладе - упозоравају лекари.

Ко је у опасности

Како је у више наврата испричала др Нада Мацура, посебно би требало да се пазе астматичари и срчани болесници, њима највише сметају нагла захлађења и отопљења.

- Промене времена утичу на наш организам и наше здравље, посебно код хроничних болесника, астматичара, срчаних болесника, дијабетичара. Због хладног времена, ако буде снега и кише, први астматичари осете болове, иако њима генерално више одговара хладније време. Нагли преокрет температуре такође смета хроничним болесницима, посебно срчаним.

На другој страни, код здравих особа може доћи до појаве нервозе, раздражљивости, реуматичних болова, осцилација притиска од ниског ка високом и обрнуто.

СИМПТОМИ

* раздражљивост

* нервоза

* несаница

* реуматични болови

* осцилација притиска

* прехлада

* ринитис

* упала грла

* вртоглавица

Топао и влажан фебруар у Србији

Последње прогнозе РХМЗ говоре да нас очекује топао и влажан фебруар.

- У целој Србији се очекује фебруар са средњом температуром око један степен изнад просека, односно кретаће се од 2 до 4 степена, а у планинским пределима од -2 до 0. Прогнозира се шест до десет мразних дана у нижим пределима, као и количина падавина изнад вишегодишњег просека - стоји у најави РХМЗ.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)