МИЛЕНА РАДУЛОВИЋ О СВОМ ЈЕЗИВОМ ИСКУСТВУ: У тренутку када он пикира још шест девојчица, знале смо - ако ћутимо, бићемо саучесници!

Новости онлајн

21. 01. 2021. у 13:27

МИЛЕНА РАДУЛОВИЋ О СВОМ ЈЕЗИВОМ ИСКУСТВУ: У тренутку када он пикира још шест девојчица, знале смо - ако ћутимо, бићемо саучесници!

Милена Радуловић / Фото В. Данилов

- ЋУТАЊЕ је трајало, до те мере да нисмо добијали упозорења. Када се то мени десило, ја никада нисам чула да се било шта слично десило, нисам имала наговештај. Али ово није само моја прича.

- Време је да причамо о тој трауми и том искуству као таквом. На крају, мене и ове храбре девојке је та тешка траума повезала да проговоримо о једном од највећих проблема нашег друштва - сексуалном узнемиравању, злостављању и насиљу над женама. Ја желим да поручим свим женама да нису саме - рекла је за "Недељник" Милена Радуловић, глумица која је пријавила полицији да ју је познати учитељ глуме Мирослав Мика Алексић силовао у више наврата када је имала 17 година.

Како је рекла окидач да пријави Алексића била је једна малолетна девојка, коју раније није познавала.

Зато, каже, "више нисмо смеле да ћутимо".

- То је сваког дана темпирана бомба, када знаш да је тај човек на слободи и шта тамо може да се деси. У тренутку када он сигурно пикира још шест девојчица које се спремају за ФДУ, а није искључено и ове које не, јер било је и таквих случајева, сматрале смо да, ако дозволимо да се настави, да ћемо дословно бити саучесници у злочину... Једноставно смо се договориле да је време. Када имате изјаве и искуства која имају сличан карактер и методу, нема сумње да би било ко у јавности неће имати дилему да ли треба да осуди педофилију. Говоримо о малолетним лицима која тог човека познају по десет година и који је створио фигуру другог оца, а деци без очева и јединог.

- Са овом свешћу - додала је - мислим да ниједна од нас није могла да настави са својим дивним животом и успешном каријером док се то неком новом детету дешава. И онда када се то дете стварно појавило, било је плана, она нас је погурала својом храброшћу. Ова девојка је херој. Она је малтене исто вече пренела шта јој се догодило. И ми смо због тога добили шансу да је заштитимо, а што се мене тиче, и обавезу - да нико више не сме да буде злостављан од тог човека. То је толико страшан чин по психу да девојке годинама ником нису могле ни реч о томе да кажу. Али ова девојка срећом не. Мени је само битно да наша тешка реч не стоји ничије судбине. Зато о овоме причам јавно.

И када су се догодиле недозвољене полне радње, свако од нас је имао осећај да је одрасла, одговорна особа која је сама у томе

Говорећи о томе како су изгледале године у Микиној школи, Милена је рекла:

- Ми смо то доживљавали као изласке. У тој групи смо били сви толико огољени, сваки пут је неко 'ишао на умивање', фактички смо мање-више сви били искрени. Није било фолираже, као у школи. Нико се није правио, није било глуме, осећао си се опуштено. Сви моји пријатељи до дан-данас су из те школе, и то је оно што нико никада неће упропастити... Ових дана сам највећу подршку осетила управо од другара и колега из групе, иако се јавно мање изјашњавају него друге колеге. Свима сам захвална за подршку, целој земљи сам захвална!

Фото: Принтскрин Инстаграм

Помиње како је у нежним пубертетским годинама Мика Алексић деловао на све њих.

- И када су се догодиле недозвољене полне радње, свако од нас је имао осећај да је одрасла, одговорна особа која је сама у томе. И кроз ту школу је он наглашавао, поништавао ауторитет родитеља врло перфидним методама. Говорио је 'што те довозе родитељи, они тебе не поштују, они мисле да ти не можеш сам да дођеш на час'. А у том периоду, кад си у пубертету, желиш да си независан, мислиш да је то што он прича правилно. И не дај боже да неко од наших родитеља нешто каже против њега, а дешавало се да им се нешто не допадне, нешто што су видели, или би рекли нешто за њега неафирмативно, деца су га бранила. Све девојке о којима ја причам, укључујући и мене, животом су браниле њега и његов став и то да је он у праву. Наравно, говорим о времену пре злостављања.

"Некоме неко умре, а он створи ситуацију да буде насамо са том особом"

Каже, умео је да препозна када неко има проблем да би то касније злоупотребио.

- Он види да имаш проблем и ти се на крају осећаш и почаствованом што је неко у маси те групе приметио да си ти на пола расположења, и тада створи тај блиски принцип тога да ти се нађе. Некоме неко умре, развод родитеља, здравствени проблеми, он створи ситуацију да буде насамо са тобом, да ли у канцеларији или у шетњама Кнез Михаиловом. И заиста је у таквим случајевима давао најдивније, најкорисније савете који су били врло примењиви и продуктивни. Стварно решиш проблем. Негде у том тренутку, те девојке на које је он обратио пажњу, он их је већ навикао да остати сам са њим значи да ће ти помоћи, да ће решити твоју драму. Имаш петнаест-шеснаест година и мислиш да је сасвим у реду да останеш насамо са њим, мислиш да ћеш добити ново решење за те твоје 'непремостиве животне проблеме'. И кад видиш неку од тих старијих девојака, док си у млађој групи, помислиш: 'Кад ће мене да препозна, мене да одведе.' И то мислиш док те не одведе први пут."

Тада, како је испричала, следи пакао.

Фото: М. Анђела

- Знам да неки питају 'па како си то са 16-17 година изманипулисан?' Али сви су изманипулисани. И жртве, и наши другари који се питају зашто нас нема по пола сата, 45 минута. Изманипулисани су родитељи који су нас ту довели. А онда и цело друштво, јер је човек био угледан, јер је добијао награде. Свако ко је чуо име Мика Алексић и имао позитивну мисао био је преварен и изманипулисан, једнако као и сви поменути.

Милену, како је нагласила, није срамота да о овоме говори и прича.

- Ово је пакао који је неописив за свакога ко није прошао нешто слично. Овакве ствари се руше када постоји заједница људи, од језгра тих девојака, наших колега из групе који нису чули и знали шта се дешавало, али сада знају да су веровали у погрешног човека. И не очекујте да ће излетати у првом кругу да говоре јавно, јер је за све њих ово издаја. Многи од њих су и своју децу слали у ту групу. Сви знамо тај осећај када нас неко кога смо волели изда, и колико је то болно. Дајте им времена. Најлакше је осудити. Најважније је да је осећај породице о којем сам говорила, онај који је постојао међу другарима, сада јачи него икада пре. Они су и даље моја друга породица - рекла је Милена Радуловић за "Недељник".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)