ПОДАЦИ НСЗ: Нема колебања на тржишту рада, око 30.000 незапослених лане користило новчану накнаду

Ј.Ж.С.

21. 01. 2021. у 14:24

ГОТОВО 30.000 незапослених користило је у прошлој години новчану накнаду Националне службе за запошљавање. У овој служби наглашавају да је поднето 66.324 захтева, од чега само у децембру 5.814 захтева.

ПОДАЦИ НСЗ: Нема колебања на тржишту рада, око 30.000 незапослених лане користило новчану накнаду

Информације о пословима преко НСЗ / Фото Н. Фифић

- У току претходне године новчану накнаду у просеку је месечно користило 32.377 грађана. Највећи број грађана подноси тај захтев по престанку радног односа на одређено време или по престанку ангажовања на привременим и повременим пословима - истичу у НСЗ-у.

Право на ову принадлежност могу да остваре они грађани којима престане радни однос или осигурање, а претходно морају бити осигурани непрекидно 12 месеци или са прекидима у последњих 18 месеци. Важно је такође и да радни однос није престао вољом или кривицом запосленог.

Обухват незапослених који могу да остваре право на новчану накнаду сада је нешто шири и то право имају они који су проглашени технолошким вишковима. Тако је у 2020. у просеку месечно 10.088 грађана који су били вишак запослених код послодаваца такође користило новчану накнаду. Право на накнаду стичу и они коју су радили у фирмама у којима је уведен стечај или ликвидација, запослени којима је престао уговор о раду на одређено време или ангажованим на привременим и повременим пословима, као и оснивачи привредних друштава када угасе своје предузетничке радње.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)