ИЗ СВЕ СНАГЕ ОСЕТИШ УМОР, БОЛ И ТЕМПЕРАТУРУ: Исповест младог српског анестезиолога који је прележао вирус корона

Novosti online

20. 01. 2021. у 23:27

ИЗ СВЕ СНАГЕ ОСЕТИШ УМОР, БОЛ И ТЕМПЕРАТУРУ: Исповест младог српског анестезиолога који је прележао вирус корона

Фото Д. Миловановић

Као један од најмлађих анестезиолога са 30 година кренуо сам у борбу против короне, из дана у дан, по плану и програму. Нисам размишљао ни о чему другом осим да спасим што више живота. Колико год се трудили на свим пољима, вирус свакако паралелно са свима нама живи свој живот и лако може пронаћи пут до сваког од нас, тако некако дошао је и до мене. Из свог искуства могу рећи једну ствар - он је заиста непредвидив, почиње своју причу др Александар Николић, млади анестезиолог Клиничког центра у Нишу, који је победио корону.

Био је то сасвим обичан дан, радни дан као и сваки други. Борба за сваког пацијента, а код куће породица која изнова чека свог хероја да се врати из смене. Колико је вирус непредвидив објашњавао нам је др Александар више пута током свих ових месеци, али овог пута осетио је све на својој кожи.

- Без иједног симптома све је кренуло, завршио сам са дежурством потпуно здрав. Дошао кући, све је деловало уобичајено, а онда након краћег одмора осетио сам бол у кичми, а затим се јавља и температура… да би након одмора све у једном дану кренуло као бол у кичми, а затим и температура. Након урађеног теста чекао сам резултате, а у међувремену и снимак плућа… Неизвесност нико не воли, а ја сам се одједном нашао са те неке друге стране, посматрајући колеге колико дају све од себе да помогну, прича Александар.

"Из пуне снаге осетиш умор, бол, температуру…"

Како је већ објашњавао раније управо овај млади лекар, Цовид-19 је непредвидив, и све се може променити у кратком року, из пуне снаге осетиш умор, бол, температуру…

- Чекао сам резултате као и сваки други пацијент, свако је чекао своје, а онда је једна од наших најискуснијих радиолога изашла и рекла да морамо скенер плућа да урадимо, због сумње да се нешто озбиљно дешава, док у истом том тренутку звони телефон и епидемиолог јавља да сам позитиван - каже он.

Признаје да је осетио како му срце лупа, али сигурност му је уливала чињеница да се осећао сигурно у рукама својих колега.

- Када сте лекар, када видите сваку борбу, нарочито ми анестезиолози који се сусрећемо са најтежим случајевима, не могу да кажем да у том тренутку нисам осетио како ми срце лупа, али сам једно знао, шта год да је, само да је моја породица добро, а за све остало поуздано знам да сам у сигурним рукама својих колега - прича Александар.

"Снимак је показао обострану упала плућа"

Након што сазнаје да је позитиван, истом оном црвеном означеном стазом којом је пролазио небројано пута, полази и сада, само без скафандера, заштитног одела, овога пута као пацијент.

- Сам улазак у болницу ме чини нервозним, а брига у очима мојих колега још више ме плаши. Легао сам у кревет, снимак је стигао и показао да имам обострану упала плућа, али на сву срећу почетни стадијум. Након размишљања и договора, с обзиром да знам како ова болест функционише, закључио сам да у овом моменту могу сам да се изборим и своју борбу наставим код куће. Знам да је срећна околност јер је вирус откривен на време, а ја сам добио праву терапију, која ће засигурно дати резултате, и тако је било - објашњава Александар.

Како овај млади лекар истиче и апелује, није добро да се ико лечи сам осим у оним случајевима када имате довољно искуства, а сви параметри показују да можете да се изборите ван болничког лечења. Симптоми варирају и неопходно је стало пратити стање, што је у његовом случају било могуће, те је на основу свог искуства и у договору са колегама утврдио, да у овом тренуку може остати код куће.

- Од симптома имао сам температуру, малаксалост, главобољу, повремено кашаљ, али све подношљиво, али као и свако од мојих колега који је оболео, а пре тога свашта видео у црвеној зони, психички се нисам осећао најбоље. Слике свих пацијената за које сте се борили, а нажалост изгубили биле су пред очима. За 14 дана у изолацији нисам спавао дневно више од 4 часа, будио сам се са пулсним оксиметром на руци, а неизвесност ме је убијала шта ће бити сутра, да ли сам заразио своју породицу.... - каже он.

Али срећом све је протекло како треба и млади доктор изашао је као победник из ове приче.

- Није наивно, није једноставно, а ништа боље од праве реакције у датом тренутку. Моје здравствено стање јесте дозвољавало лечење код куће, али немојте се заваравати да је то увек могуће, јер није, зато не чекајте већ се одмах јавите лекару како бисте добили праву и прецизну терапију и то баш на време - каже анестезиолог који је и сам осетио како изгледа борба са вирусом лицем у лице.

"Лекари дају свој максимум"

Од самог почетка одговорно тврдим да је свако од мојих колега дао свој максимум, како професионалног тако и људског духа, трошили се и несебично давали. Епидемија је цео свет је суочен са вирусом и у идентичном проблему, неки лекари су и сами постали пацијенти, али не жалимо се, нити плачемо, још мање кајемо јер то нам је посао, прича др Александар.

Како каже, сви који су у овој борби од почетка нису само колеге већ породица јер су некада више времена проводили једни са другима, него са породицом.

- Ја сам из ове битке изашао као победник, опоравио сам се, вратио у скафандер у црвену зону, чекам период за вакцинацију, и моја порука је јасна: Чувајте себе, нема недодирљивих, карта младости не носи сигурност да сте безбедни. Поштујте препоруке и приступите вакцинацији, немојте узалудно слушати "Славице" јер "Славице" нису виделе оно што ми јесмо да се млади животи гасе у тренутку, тугу и лица породица када им саопштавате вест да су изгубили сина јединца, "Славице" познају научну технологију и достигнућа као сто познају и то чему причају - поручује др Александар Николић, млади анестезиолог из Ниша.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zidanje Srbibe

20.01.2021. 23:43

Hvala TI mlada ljudino... na znanju, na zvanju, na pouci i poruci... Hvala ti što si sa nama i što si naš... Hvala i Bogu što te je sačuvao i darivao živog i tvojoj pirodici i našem rodu na ponos i na hvalu...!!! Da imaš dug vek. .. !!!

shadow70

21.01.2021. 14:37

Nema pravila kod svakoga se manifestuje razlicito , kod moje supruge temperatura do 37,8 u tri dana nije imala miris i ukus , malo bolovi u predelu donjeg dela ledja i to je to , a kod mene temperatura pocetak 38,8 i narednih dana 40 sa malaksaloscu mucninama nespavanjem 12-15 dana takoreci po 22casa , nisam mogao da nista jedem i da pijem tek posle 11 dana sam poceo na silu i stanje je pocelo da se popravlja . Znaci do coveka do coveka neko i ne oseti a ima koronu a neko jedva prezivi nazalost mnogo ima onih koji su izgubili bitku . Ako organizam ima gen sa jacim imunitetom oonda je dobro ako je suprotno ne valja . I pored toga sto su mi supruga i cerka medicinski radnici nema velike pomoci jedino sam organizam ako se uz pomoc medikamenata u prvih 5-6 dana sam izbori sve ostalo je sreca . Znaci molite se Bogu i zahvaljujte da vam da zdravlje i da vas iscupa od ovog zlog ratnika , drugo nista ne preostaje . Srecno svima koji su jos u borbi sa ovom nevidljivom pošasti .