КОД ОНКОЛОГА ПРЕ ПЕЛЦОВАЊА: Шта др Даница Грујичић препоручује кад је у питању имунизација оболелих од рака

Б. Р.

21. 01. 2021. у 09:21

КОД ОНКОЛОГА ПРЕ ПЕЛЦОВАЊА: Шта др Даница Грујичић препоручује кад је у питању имунизација оболелих од рака

Фото: Н. Скендерија

ОБОЛЕЛИ од рака, који су завршили са терапијом, могу да се вакцинишу против инфекције изазване вирусом корона и то било којом од пристиглих вакцина, док би они који су још под терапијом требало да сечакају и да "заврну ркав" тек када им то препоручи њихов онколог.

Уз овај генерални савет онколошким пацијентима, професор др Даница Грујичић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, за "Новости", каже да још ниједно удружење онколога није издало званичне препоруке за имунизацију оболелих од карцинома, али да, рецимо, Енглези, вакцину дају свима.

- За сваког оболелог од било које врсте карцинома, у фази активне болести, препорука је индивидуална - објашњава проф. Грујичић. - Генерално, оболели у фази лечења, у договору са својим онкологом вакцину могу да приме у паузи између два циклуса хемотерапије, или после радиотерапије.

Ако је неко на хемотерапији, он је, како објашњава професорка Грујичић, имунокомпромитован, односно његов имунитет је ослабљен:

- Ако таквом пацијенту дате вакцину против ковида 19, он не може да развије антитела, то је "пуцањ у празно" - каже професорка Грујучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)