ИСТОРИЈУ ОБЕЛЕЖИО НЕЗАБОРАВНИМ ПОБЕДАМА: На Новом гробљу у Београду комеморативни скуп поводом 100. годишњице смрти Војводе Живојина Мишића

В. Н. - Ј. Л.

20. 01. 2021. у 21:12

ИСТОРИЈУ ОБЕЛЕЖИО НЕЗАБОРАВНИМ ПОБЕДАМА: На Новом гробљу у Београду комеморативни скуп поводом 100. годишњице смрти Војводе Живојина Мишића

Фото Танјуг

ПОЛАГАЊЕМ венаца и комеморативним окупљањем, јуче је на Новом гробљу у Београду обележено 100 година од смрти војводе Живојина Мишића.

Уз свечани шпалир Гарде Војске Србије, државној церемонији полагања венаца и одавања почасти код споменика легендарном војсковођи присуствовали су министар одбране Небојша Стефановић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници Војске Србије, борачних удружења као и војводина праунука Војислава Шипка.

- Војвода Живојин Мишић се уписао у славне странице наше историје коју је обележио извојеваним победама - казао је министар Стефановић.

- Умео је да каже речи које значе да треба да будемо јединствени и храбри, што је уз одважност и мудрост оставио данас нама у аманет. Доносио је и тешке и непопуларне одлуке за добробит народа и државе. Красили су га неизмерно јунаштво и велико срце.

СЕЋАЊЕ Мештани Мишићева, Фото Ј. Лемајић

Министар је подсетио и на војводине речи које су сада слоган данашње Војске Србије: "Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред".

- Неустрашивост коју је поседовао Мишић довешће до тога да га Срби никад не забораве, као што неће заборавити ни подвиге осталих предака, војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма и свих војника, радника, сељака... који су у славним временима били уз свој народ и дали животе за отаџбину - рекао је Стефановић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, чије је министарство уз владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовало церемонију, казала је да је поносна што је у прилици да ода почаст херојима, чија јуначка дела памте све генерације ове земље.

- Памтимо их као великане у једном од најтежих момената у нашој историји - истакла је Кисић Тепавчевићева.

- Наша земља се дуго опорављала од рана из Великог рата у којем се борила за своју слободу. Немерљив дорпинос томе дали су тројица хероја и војсковођа.

ВЕНЦИ ЗА ВОЈВОДУ БОЈОВИЋА И ШТУРМА

У ОКВИРУ комеморативних окупљања обележене су и годишњице смрти војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма. Осим државних званичника, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, борачких и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци истакнутих војсковођа.

Министарка је навела и да неговањем успомене на велике претке чувамо идентитет и историју, бранећи слободу народа и државе као најузвишеније циљеве.

Скупу се обратила и праунука војводе Живојина Мишића, Војислава Шипка, која је изрецитовала део поеме Војислава Илића Млађег о Живојину Мишићу.

ПОНОС Војислава Шипка, праунука војводе Мишића, Фото АТА

Век од упокојења легендарног команданта Колубарске битке обележен је и у Мишићеву код Суботице, месту које носи име по славном војводи. Потомци солунских добровољаца, који су 1925. године на голој ледини подигли Мишићево, окупили су се јуче код споменика војводи у центру села и положили венце.

- Село су основали солунски добровољци, а да се назове по војводи Мишићу сви су се сложили јер је већини био командант приликом пробоја Солунског фронта - подсетио је Перо Шуњка из Мишићева.

Од оснивања до данас село није мењало име, које је, како мештани тврде, њихов највећи понос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)