ВАКЦИНИСАН ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ: Проговорио о новом соју короне који нам је све ближи

Новости онлине

20. 01. 2021. у 12:03

ВАКЦИНИСАН ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ: Проговорио о новом соју короне који нам је све ближи

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

КИНЕСКУ вакцину против корона вируса у нишком Дому здравља данас су примили чланови Кризног штаба за борбу против корона вируса епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

- Ево примио сам вакцину, морам одмах да напоменем због грађана, све вакцине којима ми тренутно располажемо имају исти резултат, а то је заштита здравља, да створимо колективни имунитет, да он пређе 60, 70 одсто и да на тај начин зауставимо ову тешку болест и будемо опет у ситуацији да живимо што нормалније. Вакцина се разликује само по технологији израде, али коначни резултат је веома приближан, и свака дискусија на стручном нивоу се може водити и водиће се. Али, што се тиче грађана, неодложно је да приме што пре и што већи број. Врло је важно да се то ефикасно ради као овде у Дому здравља Ниш, и на територији целе земље, јер није свеједно да ли ће негде бити успешно а негде не баш успешно.

- Увек ћемо бити угрожени сви заједно ако негде вакцинација не иде како треба. Очекујем да када примим и другу дозу, а то је, када се тиче ове вакцине, између 14 дана и три недеље онда се може очекивати да после једно месец дана, јер треба неки период организму да одговори и да створи имунитет, онда ћемо моћи да кажемо, ево сад смо заштићени. И, кад смо вакцинисани и са једном и са другом дозом, морамо и даље примењивати све мере којих се огромна већина становништва придржава и спроводи. И зато сада имамо нешто повољнију ситуацију, и даље неповољну с обзиром на број оболелих, а посебно број умрлих, али у сваком случају то је много боље него до пре месец дана - рекао је проф. др Тиодоровић.

Он је додао да треба очекивати да уз вакцинацију, добру организацију, ефикасном вакцином, а све три су ефикасне и безбедне постигнемо циљ – колективни имунитет:

- Не може бити проблема ни ако се неко у међувремену зарази, треба да будемо свесни, вакцина штити онолико колико је организам способан да створи имунитет. Према томе, не можемо да будемо сигурни сто посто, увек зависи од организма, млад организам ће створити високу одбрану, преко 90, 95 одсто, код старијих и са хроничним болестима то ће бити мање.. Добитак је не отићи у болницу, да не буде тешке клиничке слике и што је врло важно, превенција смрти... то све долази у обзир. Код младих људи то ће бити сигурно, скоро да не могу оболети.

Он је казао да се у ковид систему у Нишу ситуација побољшава, има мање примљених него пре месец, два.

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

- Имамо потпуно функционисање система, повољна ситуација ће бити када дођемо до спорадичних случајева, уз примену свих мера које ћемо примењивати до пролећа доћи ћемо до тога да се ковид систем смањује а јача нековид систем.

- Према јутрошњим подацима још јуче су кренуле велика већина општина, цела Југоисточне Србије од Прешева до Зајечара, Крушевца и Куршумлије... Данас је већи број, добили смо већу количину вакцина, вакцинишу се и наши људи са подручја Косова и Метохије. Може се проценити да је почетак веома добар, сви бисмо желели да тако буде и даље, да вакцинишемо што већи број људи.

Тиодоровић је казао да нови сој корона вируса још није дијагностикован у Србији, што не значи да се неће појавити.

-  Има га у Словенији и Мађарској, може бити и код нас, познат је по брзом ширењу и зарази, али симптоматологија је иста као и код познатог вируса.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)