ВАЖАН ЈЕ СВАКИ КОРАК: Вежбање спречава срчане болести

Б.Б.

20. 01. 2021. у 13:21

ВАЖАН ЈЕ СВАКИ КОРАК: Вежбање спречава срчане болести

Фото: Пиксабеј

ЗА ПОБОЉШАЊЕ кардиоваскуларног здравља важан је сваки корак, а најмањи ризик од срчаних болести имају људи који највише вежбају, показало је истраживање објављено у стручном часопису "PLOS Medicine".

Студија је обухватила више од 90.000 људи без ранијих срчаних болести, који су пристали носити акцелерометар за мерење телесне активности седам дана недељно и пратила их је током петогодишњег раздобља. Кардиоваскуларне болести водећи су глобални узрок смрт и годишње широм света од њих умре готово 18 милиона људи, показују подаци Светске здравствене организације.

- Ово разоткрива мит да постоји врхунац након којег не бисте требали више вежбати - рекао је Рема Рамакрисхнан, биостатичар и епидемиолог са Универзитета Оxфорд који је био вођа студије. - Нема ограничења онога што можете учинити у смислу телесне активности за побољшање здравља срца.

Научници су истакли да су резултати студије снажна потпора савету Светске здравствене организације да људи требају тежити томе да имају најмање 150 до 300 минута умереног до јаког аеробног вежбања недељно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)