ВАКЦИНИСАНА ТРЕЋИНА СТАНОВНИШТВА: Израел најбољи у трци за постизање колективног имунитета

Ј.Ж.С.

20. 01. 2021. у 13:01

ВАКЦИНИСАНА ТРЕЋИНА СТАНОВНИШТВА: Израел најбољи у трци за постизање колективног имунитета

Фото С. Бабовић

МЕСЕЦ дана пошто је почео с кампањом вакцинисања против ковида-19, Израел се наметнуо као светски првак у трци за постизање колективног имунитета помоћу цепива - и повратка нормалном животу.

       Само у прве три недеље кампање заштите назване "Повратак у живот" у овој земљи против коронавируса је вакцинисано 20 одсто људи, односно 1.817.000 од 9,2 милиона становника, саопштио је министар здравства Јули Еделстеин.

У свету је искоришћено више од 40 милиона доза, а Израел је вакцинисано више 24,5 процената становништва.

Тај се број у међувремену повећао на чак 29 одсто становништва, односно 2,55 милиона доза. Укупно је више од два милиона људи примили цепиво јер је мањи део њих већ добио обе предвиђене дозе. Израел иначе има око девет милиона становника.

Још важније, у Израелу је да је већ вакцинисано 75 одсто људи старијих од 60 година, који су најугроженији по питању ковида-19, открио је епидемиолог и професор Ран Балицер.

- Ово је нама научницима најзанимљивија старосна група с обзиром на ефикасност вакцине - појаснио је Балицер.

Већина Израелаца који су вакцинисани тек треба да прими и другу дозу Фајзера која је предвиђена - засад је примило само око четири одсто Израелаца. Међутим, прелиминарни подаци из Израела упућују на то да и једна доза цепива има знатан утицај на сузбијање ширења ковида-19.

Највеће израелско здравствено осигурање, упоредило је стопе позитивних случајева између групе од 200 хиљада људи старијих од 60 година који су примили прву дозу и контролне групе истог броја људи који је нису примили. Прве две недеље није било разлике између две групе, што је очекивано јер су потребне две недеље да вакцинисана особа развије имунитет на коронавирус. Али, после тог почетног периода утврђен је пад у стопи инфекције од чак 33 одсто у групи вакцинисаних у односу на оне који то нису.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)