ЈЕДНА ВАКЦИНА ГАСИ ЕПИДЕМИЈУ: Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог, о стварању колективне отпорности

Б. Р.

20. 01. 2021. у 11:12

АКО је до 1. октобра са само шест одсто новозаражених у односу на укупну популацију, колективни имунитет, измерен током студије, био 20,7 одсто, логично је да је сада та отпорност на ковид 19 много већа.

ЈЕДНА ВАКЦИНА ГАСИ ЕПИДЕМИЈУ: Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог, о стварању колективне отпорности

Фото: Принтскрин

То значи да смо на добром путу да у наредних неколико месеци, ако се испоштује план имунизације, "пребацимо" 70 одсто колективног имунитета и да епидемију ставимо под контролу.

Износећи ову процену Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог из Ветеринарско-специјалистичког института у Краљеву, за "Новости", каже да бисмо у ту, знатно лагоднију позицију, могли да дођемо са два милиона вакцинисаних. Пожељно је, наравно, да обухват имунизацијом буде већи.

Оно што збуњује становништво јесу различите информације о томе колико би могла да траје заштита која се постиже вакцинацијом.

- Мислим да нема шансе да ће вакцине да праве имунитет само три или шест месеци - каже Шеклер. - Исто тако се лицитирало са проценама колико ће трајати антитела после прележаног ковида, па се од претпоставки да ће она остати неколико месеци, дошло до доказа да су она присутна и код оних који су пре седам месеци били болесни. То је, кроз студије у којима је примењивано више агенса, закључио и истраживачки тим Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Стручњаци који руководе производњом "спутњика V" пре неколико дана су изнели нову процену - да ова вакцина од короне штити две године.

- До такве процене долази се провером крви волонтера који су примили "спутњик V" пре шест или седам месеци - објашњава Шеклер. - Волонтерима се у унапред одређеним интервалима мери ново антитела у крви. На том основу може да се процени колико ће имунитет стечен вакцинацијом да траје. Не верујем да ће се време заштите много разликовати ни за друге доступне вакцине против инфекције короном, јер сви произвођачи користе исти антиген. Убеђен сам да ће вакцине штитити довољно дуго да се пандемија прекине једном вакцинацијом.

Појава измењених сојева вируса на то, како каже др Шеклер, не би могла значајније да утиче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)