ОД ФЕБРУАРА У ПОНУДИ И "АСТРА ЗЕНЕКА": Бојан Тркуља, председник Удружења произвођача иновативних лекова, о новом цепиву

Б. Р.

20. 01. 2021. у 10:44

ОД ФЕБРУАРА У ПОНУДИ И АСТРА ЗЕНЕКА: Бојан Тркуља, председник Удружења произвођача иновативних лекова, о новом цепиву

Архива

ВАКЦИНА против короне коју су заједнички направили "Астра Зенека" и Универзитет Оксфорд, могла би да буде доступна у Србији већ следећег месеца.

Ову процену др Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова (ИНОВИА), међу чијих 17 чланица је и "Астра Зенека", за "Новости" износи на основу последњих информација Европске агенције за лекове (ЕМА), којој су произвођачи поднели захтев за издавање приоритетне дозволе за употребу ове вакцине.

Тркуља каже да ће се ЕМА о захтеву произвођача изјашњавати 29. јануара.

Очекује се да ће вакцина коју је још крајем децембра одобрила Велика Британија, а за коју је заинтересована и Србија, добити европску дозволу за примену.

- Вакцина "Астра Зенеке" и "Оксфорда" је по механизму деловања слична "спутњику V" - објашњава Тркуља. - И овде је као носач коришћен аденовирус на који је накалемљен протеин специфичан за корону. Разлика у односу на "спутњик V" је што су Руси користили аденовирус који "напада" људе, а "Астра Зенека" аденовирус који напада мајмуне.

"Спутњик V" је такође прављен на једном носачу за прву дозу - аденовирусу 25, док је у дози за ревакцинацију коришћен аденовирус 5. "Астра Зенекина" и "Оксфордова" вакцина је и за вакцинацију и за ревакцинацију прављена са истим аденовирусом. Ове две вакцине разликују се и по цени, па је руска на светском тржишту 10 долара по дози, а "АстраЗенека" ће своју вакцину понудити за свега четири долара.

Доктор Тркуља каже да ће се тек по добијању дозволе знати којој популацији је намењена "Астра Зенекина" вакцина, не очекује да ће бити горње старосне границе, али је отворено да ли ће се примењивати на узраст од 16 или од 18 година.

- Вакцина је тестирана у великом броју земаља на десетинама хиљада људи, у Европи, Јужној и Северној Америци - објашњава Тркуља. - Ако ЕМА изда дозволу, а произвођач поднесе захтев у нашој земљи, очекивано је да ову вакцину добијемо већ у фебруару. Вакцина произвођача "Џонсон и Џонсон", за коју је Србија, такође, заинтересована, сада је при крају треће фазе испитивања, и оптимиста сам да ћемо и ову вакцину добити у првом кварталу године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)