Мање штетне алтернативе ефикасне у борби против пушења

А.Е.

19. 01. 2021. у 11:00

Мање штетне алтернативе ефикасне у борби против пушења

Фото: Pixabay

"ПУШЕЊЕ представља један од највећих проблема из области јавног здравља. Током претходних деценија, бројни покушаји да се пушење цигарета смањи, нису дали жељене резултате", тврди Дерек Јах, председник Фондације „Свет без дуванског дима".

У свом ауторском тексту за портал Бусинесс Wорлд, Јах наглашава да „већина људи не успева да остави цигарете "не због недостатка покушаја, већ због недостатка опција које им могу помоћи“. Јах, који је својевремено у кабинету Светске здравствене организације радио на успостављају оквира за контролу дувана при овој организацији, каже да доношење одлука које игнорише науку не може да допринесе заштити јавног здравља. То смо видели и у случају ЦОВИД-19 кризе - каже Јах. 

Осврћући се на најављену кампању СЗО која би, по плану, требало да пружи помоћ за 100 милиона људи широм света да се одрекну цигарета, др Јах поставља питање да ли ће ова организација бити спремна да прихвати и нове методе и научна достигнућа како би у овом процесу сачувала милионе живота.

Према његовим речима, последњи извештај Глобалног концепта смањења штете, када је реч о дувану (Глобал Стате оф Тобаццо Харм редуцтион), показује да готово 100 милиона људи тренутно користи велики број производа који су у потпуности различити од сагоревајућих цигарета и осталих токсичних производа. Овај извештај, како каже, пружа "убедљиве доказе" да су производи који смањују штету, као што су алтернативе и уређаји на бази загревања а не сагоревања дувана, показали више ефекта него што су то успеле никотинске заменске терапије (Ницотине Реплацемент Тхерапy - НРТ), те да је у овом случају изложеност штетним материјама значајно смањена у односу на штетне производе као што су цигарете.

- Остаје нада да ће СЗО саглегати 'новим очима' у моћ концепта смањења штете како би се зауставио проблем пушења цигарета. Добар почетак би могао да буде ангажовање водећих научника из дуванских индустрија да представе експертским тимовима ове предности кроз отворене дискусије. Циљ би могао да буде једноставан - да се процени да ли је индустрија постигла значајан напредак у развоју производа који могу да зауставе пушење, како би се истински просудило да ли су забране оправдане - закључује Јах.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)