ПРАТИЋЕ СЕ СВАКА БОЧИЦА ОД УЛАСКА У СРБИЈУ ДО ЊЕНОГ ДАВАЊА: Ево како функционише нови систем е-вакцина

Танјуг

19. 01. 2021. у 09:20

ПРАТИЋЕ СЕ СВАКА БОЧИЦА ОД УЛАСКА У СРБИЈУ ДО ЊЕНОГ ДАВАЊА: Ево како функционише нови систем е-вакцина

Фото: Танјуг

У СРБИЈИ је покренут нови систем е-вакцина који ће пратити ток од доласка сваке бочице вакцине, њеног складиштења до њене употребе, али у којем ће бити "смештени" подаци о сваком грађанину који се вакцинисао како не би било злоупотребе, изјавио је данас директор Канцеларије за ИТ и јавну управу Михаило Јовановић.

Како је објаснио, систем се састоји из три дела - праћење вакцине, пријављивање грађана за вакцинацију и имунизација грађана.

Центар тог система је, каже Јовановић, систем који се тиче праћење сваке бочице вакцине од тренутка уласка у Србију до тренутка њеног давања.

У оквиру тог система укључени су, наводи, Агенција за лекове и медицинска средства, централни магацини за складиштење вакцина, Батут, регионални магацини, институти и заводи за јавно здравље, локални магацини, домови здравља.

Други део система је, објашњава Јовановић, систем за праћење имунизације, који подразумева да се сваки грађанин евидентира у систему када је примио вакцину, када је време да прими другу дозу, којом вакцином како би на крају добио потврду о вакцинацији.

Потврда се и добија путем е-мејла, а уколико неко изгуби потврду о вакцинацији, могуће је да је тражи поново од е-управе.

Та потврда, како је објашњено, садржи QР (кју-ар) код како би се спречила било каква злоупотреба издавања "лажних потврда".

Трећи део система, каже Јовановић, а који грађани већ знају, јесу пријављивање за вакцинацију.

Грађани интересовање за вакцинацију могу исказати путем интернета или преко контакт центра, а онда ће вакцине добијају по приоритету који је одредио Батут, најпре старији од 75 година, затим грађани од 65 до 74, а онда и остале категорије - просвета, војска, полиција, запослени у јавној управи.

Путем е-мејла и СМС-а грађани ће добити информацију када да дођу на вакцинацију и у којој здравственој установи.

За процес масовне вакцинације, Јовановић наводи да су направљени пунктови на Сајму у Београду, где су, каже, тачно одређене зоне од тренутка уласка до изласка.

Најпре се мери температура, затим се попуњава формулар о сагласности да се вакцинишу, након тога разговарају са лекаром, вакцинишу се и на крају 15 минута остају на посматрање лекара.

О вакцинацији добијаће се, наводи Јовановић, дневни извештаји колико се грађана пријавло за вакцину, колико је вакцина испоручено, али и колико је вакцинисано по општинама и града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Bojan

19.01.2021. 10:07

Sada je potrebno odgovornost svih da bude na visokom nivou,kako medicinara tako i gradjana.Samo zajedno i odgovorno mozemo uspesno da sprovedemo vakcinaciju.Srbija je pokazala jos jednom svoju moc,uspesnim nabavlajnjem i na vreme vakcina.

Ana

19.01.2021. 14:18

Zadatak drzave je da spasava zivote svojih gradjana,to upravo nasa drzava veoma uspesno radi,a ono sto pobedjuje virus je upravo vakcina! Sistem nam odlicno funkcionise u svakom pogledu,nase je samo da se prijavimo,odlucimo i vakcinisemo!

Tamara

19.01.2021. 14:24

Pokažimo koliko smo odgovorni prema svom zdravlju. Izbor je na svima nama. Ako se vakciniše dovoljan broj gradjana onda bi bili sigurni da će se koronavirus zaustaviti. Dražava će obezbediti dovoljan broj vakcina za sve.

Ivana

19.01.2021. 23:23

Što pre da počne imunizacija kako bi Srbija zaista izašla iz Covida 19 sistema i kako bi građani mogli normalnije da žive. Hvala predsedniče što na sve načine radite da Srbija bude ekonomski jaka i stabilna država.