ПОЧИЊЕ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА - Вучић надлежним установама: Не држите вакцине у фрижидеру

Танјуг

19. 01. 2021. у 08:37

ПОЧИЊЕ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА - Вучић надлежним установама: Не држите вакцине у фрижидеру

Фото: Принтсцреен

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да данас у Србији почиње масовно вакцинисање кинеском Синофарм вакцином и замолио надлежне установе да вакцине не стоје у фрижидерима, већ да их дају на вакцинисање.

Вучић је, на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, подсетио да је Србија била међу оним земљама, којих није био велики број, које су учествовале при ЕУ на донатроској конференцији за израду вакцина.

„Србија је донирала два милиона евра за вакцине. Чини ми се да смо не малим делом учествовали у подршци прављењу лека за излазак из кризе. Први смо из региона уплатили новац за Ковакс програм, специјализован програм у оквиру ЕУ, преко којег би требало од Уније да добијемо значајне количине вакцина, које још нисмо добили“, казао је.

Вучић је изразио уверење да ће на састанку у четвртак у Бриселу разумети потребу и нас на Западном Балкану, као и да ћемо убрзо моћи да рачунамо и на те вакцине.

Рекао је да би данас или сутра требало да добијемо 250. 000 Спутњик V вакцине, од којих су 200. 000 прве дозе, а 50. 000 друге дозе, јер је једино код руске вакцине различита прва и друга доза.

Такође најавио је да ће Србијa потписати трилатерални уговор са Пољском и Астра Зенеком за око 800.000 вакцина, да преко Варшаве добијемо и те вакцине.

Тиме би Србија имала четврту вакцину, којој се нада да ћемо ускоро добити.

„АЛИМС ће имати још посла, мораћете још доументације и материјала да читате“, указао је он.

Вучић је казао да је кинеска вакцина показала најмање контраиндикација, што су му потврдили и стручњаци.

Позвао је министарства, пре свега просвете, одбране, унутрашњих послова, здравља да се вакцинишу запослени.

Указао је да су полицајци ти који раде на улицама, који су у контакту са људима, као и војници.

Према његовим речима, важна је вакцинација просветних радника, како би били заштићени, јер деца немају симптоме, али наставници могу бити угрожени.

„Замолио бих институт Торлак да када добијемо вакцине оне не стоје у фрижидеру, да не морамо да питамо зашто руска вакцина није подељена, а онда добијемо одговор да јесте, али захваљујући систему видеимо да је подељено 388 вакцина. Немојте да брините да ли ћемо остати без вакцине, то је наш посао“, објаснио је он.

Сваки дан када дамо вакцину заштитили смо нечији живот, не само тог који је добио, већ у ланцу трансмисије болести смо успели да избацимо једну карику, нагалсио је Вучић.

Такође је рекао да и запослени у јавним предузећима терба да се вакцинишу, пре свега псостари који доносе пензије старијима.

Указао је да и у геронтолошким центрима треба завршити вакцинацију.

С тим у вези је навео значај вакцине, рекавши да је у Шапцу у једном дому за старе од 118 корисника 79 заражено после Нове године, а да захваљујући вакцини немамо умрле јер су створили антинела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (71)

Dejo

19.01.2021. 10:21

Smatram da nadležne ustanove moraju da shvate ozbiljnost situacije i da potrebne vakcine čuvaju propisano kako bi imali delotvorno dejstvo. Smatram daće biti veliki odaziv naroda za vakcinaciju. Prvi podržavam vakcinaciju i smatram daće dati itekako dobre rezultate.

Ivan

19.01.2021. 11:07

Previse je ljudi izgubilo zivote od pocetka pandemije da bismo se i dalje kockali svojim zdravljem! Vakcinisimo se protiv ove razarajuce posasti zvane korona virus i stanimo na kraj svim problemima koje je ova posast izazvala, pocev od ekonomskih i socijalnih!

Ljubica

19.01.2021. 11:07

Masovna imunizacija omogucice nam da konacno nastavimo da zivimo normalnim zivotima kao i pre pandemije, sto je, verujem, svima krajnji cilj i najveca zelja! Obecano je i ispunjeno, vec nam je pristiglo vise od milion vakcina, a tek pocinjemo sa masovnom vakcinacijom!

Ivana

19.01.2021. 23:22

Jedva čekam da primim. Hvala Vučiću koji nam je obezbedio vakcine kako bi smo konačno postali imuni na Covid 19, i kako bi se zaista vratila normalnom životu.Srbija danas ima predsednika kojem je stalo da građani Srbije žive bolje.