БИРАЈТЕ ВАКЦИНУ ПРЕМА ГОДИНАМА И ЗДРАВЉУ: Др Марија Гњатовић каже да нема места страху да ће цепиво изменити наше гене

Б. Р.

19. 01. 2021. у 09:51

БИРАЈТЕ ВАКЦИНУ ПРЕМА ГОДИНАМА И ЗДРАВЉУ: Др Марија Гњатовић каже да нема места страху да ће цепиво изменити наше гене

Фото: З. Кнежевић

НИЈЕДНА од расположивих вакцина против инфекције вирусом корона не може да се прогласи за - универзално најбољу, а "трилему": кинеска, руска или америчко-немачка, најбоље је да свако појединачно разрешава према својим годинама и здравственом стању.

Марија Гњатовић, истраживач Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) за "Новости" каже да су та два критеријума финесе које некога или опредељују за конкретну вакцину, или искључују из обухвата оних који ће њоме бити имунизовани.

* Да ли је зазирање од РНА вакцина, као што је "Фајзер-Бионтекова", оправдано?

- Људи су неповерљиви јер је то нова технологија. Чињеница је да су платформе за ту врсту вакцине развијане за неке лекове, рецимо имунотерапију. То није од јуче, и у примени је читаву деценију. Највећи страх је кад су у питању ове вакцине од могућих промена на генима, али РНК не може да уђе у ДНК, и такав страх је безразложан.

* Постоје ли, ипак, категорије којима се она не препоручује?

- Да. Ту вакцину не би требало да приме људи који су имали епизоде озбиљних алергијских реакција, рецимо анафилактички шок. Њима се пре препоручује "спутњик V" или кинеска вакцина.

* Многи нису за вакцину због чињенице да се не зна колико дуго она штити од ковида?

- Дефинитивног закључка још нема, али вакцине ће пружати заштиту од шест месеци до две године. Руси су, објавили да њихова вакцина штити две године, док "Фајзер" тврди да штита пола године. Кинеска је најкласичнија вакцина од умртвљеног вируса, и биће најотпорнија на мутације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)