ПРОСВЕТАРИ СЛЕДЕЋИ ЗАВРЋУ РУКАВ: Широм државе данас почиње масовна вакцинација, 20.000 грађана већ примило вакцину

И. К.

19. 01. 2021. у 09:00

ПРОСВЕТАРИ СЛЕДЕЋИ ЗАВРЋУ РУКАВ: Широм државе данас почиње масовна вакцинација, 20.000 грађана већ примило вакцину

Новости

Од данас у Србији почиње масовна вакцинација становништва. До сада цепиво против ковида 19 примило је више од 20.000 грађана, а пријављено је око 12 нежељених реакција. Најчешће је било речи о болу на месту примене, благом отоку, малаксалости и главобољи.

Вакцину против вируса корона, као приоритетне групе, почеће да примају и просветари, МУП, војска и новинари.

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић данас ће председавати седницом државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, након чега се очекује обраћање председника.

- Медијски радници који су стално на терену, уврштени су у приоритетну групу на апел медијских удружења, али и на молбу председника Србије Александра Вучића - рекла је Брнабићева. - Од данас почиње и масовна вакцинација становништва и апелујем на грађане да се у што већем броју пријаве. Јер, што се брже и ефикасније обави вакцинација то ћемо се брже вратити нормалном животу.

Посебну молбу председница Владе упутила је просветним радницима да се у што већем броју пријаве за вакцинацију и навела да је то једини начин да се омогући да они што боље обављају свој посао чувајући своје и здравље својих породица.

До сада је у свету регистровано девет вакцина против вируса корона, а само две земље, осим Србије, имају три вакцине на располагању, то су Аргентина и Велика Британија.

- Агенција за лекове и медицинска средства издала је јуче увозну дозволу, односно сертификат анализе, за првих 100.000 доза кинеске вакцине "Синофарм". Агенција и њени запослени су на високостручан и темељан начин по свим стандардима ЕУ и СЗО проценили неопходну стручну документацију и научне доказе којима се потврђује квалитет, ефикасност, а пре свега безбедност кинеске вакцине". Упоредо се завршавају и поступци за нове количине и нове серије "Фајзерове" и "Спутњикове" вакцине - рекао је Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Зелић додаје да и пацијенти који имају и тешка обољења могу да приме вакцину, као и они који имају алергију на неки од састојака вакцине:

- Чак ни алергија на пеницилин није контраиндикација ако неко нема алергију на друге лекове и антибиотике. Најнижа граница да неко добије вакцину је 16 година код "Фајзерове" вакцине, код "Синофарма" и "Спутњика" 18 година.

Грађани старији од 75 година који су већ вакцинисани за 21 до 28 дана требало би да очекују нови позив за ревакцину.

Припреме за масовну имунизацију већ се увелико обављају широм земље. У Нишу су за вакцинацију обезбедили 44 медицинске екипе. У плану је да у наредна три месеца вакцинише пола грађана Ниша, што је и очекиван број оних који ће се јавити да приме цепиво.

ПРИОРИТЕТ ДЕЦА И ЗАПОСЛЕНИ

Министар просвете, Бранко Ружић потврдио је да вакцинација просветних радника почиње и позвао све заинтересоване запослене у васпитно-образовном систему да се, уколико то нису учинили до сада, изјасне на порталу еУправа за имунизацију.

- Запослени у просвети, поред здравственог система, важан су део за функционисање нашег друштва и јасно је зашто су и они приоритет. На тај начин сачуваћемо здравље запослених у просвети, као и здравље деце. (Љ. Б.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Moma

19.01.2021. 13:03

Prosvetni radnici su prioritet samo kada ih treba tovariti. Kakav su prioritet govori podatak da je plata profesora pred penzijom upola manja od plate lekara pocetnika, bez dana radnog staza. Ne cudi sto nema dovoljno profesora u skolama, sto se radi sa povecanim fondom a ipak gubi veliki broj casova. Kada drzava regulise status frilensera,i jos vise profesora napusti skole, onda mogu roditelji sami da poducavaju svoju decu. Ionako su vecinom ubedjeni da to umeju.