ТУРБИНЕ ОЖИВЕЛЕ АЛИБУНАР: Локална самоуправа убира бројне бенефите од изградње ветропаркова

Ј. Ј. БАЉАК

19. 01. 2021. у 13:45

ТУРБИНЕ ОЖИВЕЛЕ АЛИБУНАР: Локална самоуправа убира бројне бенефите од изградње ветропаркова

Фото Ј. Ј. Баљак

ОПШТИНА Алибунар, која спада у ред најнеразвијенијих у Србији, препородила се откако је белгијска компанија "Елисио винд" пре три године у њиховом атару изградила ветропаркове "Малибунар" и "Алибунар", са укупно 25 ветротурбина.

Осим што су постали туристичка атракција, јер се ове модерне ветрењаче налазе тик уз међународни пут Београд - Вршац - Темишвар, и мештани и локална самоуправа убирају бројне бенефите, који су подигли животни стандард у тој средини.

Само од пореза на имовину за постављање ветротурбина годишње се у општински буџет слије око 30 милиона динара, што је значајан приход, нарочито када се има у виду да годишњи буџет Алибунара износи око 750 милиона. Уз то, локална самоуправа је са белгијском компанијом потписала оквирни уговор о донацији, који важи до краја радног века ветропарка "Алибунар", а на основу ког им "Елисио винд" годишње уплаћује по два процента од нето добити након опорезивања. Уговором је дефинисано и да општинари тај новац смеју да троше искључиво за унапређење здравства, образовања, науке и спорта, као и за хуманитарни рад, социјалну заштиту и заштиту животне средине.

Фото Ј. Ј. Баљак

- Порез на имовину убирамо још од 2018., када су оба ветропарка почела са радом, док је прва уплата годишње добити извршена крајем прошле године и износила је 2,2 милиона динара. Све то су значајна средства, којима можемо да реализујемо неке од виталних пројеката - истиче Зорана Братић, председница општине Алибунар.

АТРАКЦИЈА ЗА ИНФЛУЕНСЕРЕ

ТУРБИНЕ, које у појединим деловима изгледају као да стоје насред асфалтног пута, постале су права атракција. Многи пролазници се заустављају како би их фотографисали и направили селфи, нарочито када процветају сунцокрети, а све чешћи су примери и да инфлуенсерке и професионални фотографи баш ту долазе наменски да се сликају за друштвене мреже и модне каталоге. Ту је снимано и неколико музичких спотова.

Бољитак су осетили и мештани на чијим парцелама су постављене све ветротурбине. Они су са страним инвеститором потписали уговоре о закупу на 20 година, са опцијом продужетка на још пет година.

- За само 400 квадратних метара оранице, колико је потребно за постављање и одржавање ветротурбина, инвеститор власницима плаћа и до пет пута већу суму од оне коју би могли да добију за годишњу ренту читавог хектара. Уз то, остатак парцеле могу несметано да обрађују. То је вишеструка добит, којом су мештани сигурно решили своје финансијско питање у наредне две деценије - додаје Братићева.
Било је предвиђено да на територији ове јужнобанатске општине до 2020. године још два инвеститора укупно подигну 59 ветротурбина, али ти пројекти још нису реализовани. Уколико буду, општинска каса ће бити још већа, а још мештана ће убирати добру ренту на вишегодишњем нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)