ОГЛАСИЛА СЕ И БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ: Да је Милена Радуловић уписала неки "поштени" факултет, да ли би јој неко рекао...

Новости онлајн

18. 01. 2021. у 17:29

ОГЛАСИЛА СЕ И БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ: Да је Милена Радуловић уписала неки поштени факултет, да ли би јој неко рекао...

Фото: Принтсцреен/РТС

БИЉАНА Србљановић, професорка на Факултету драмских уметности, реагујући на случај Мирослава Мике Алексића који је ухапшен пошто га је пет ученица, међу којима је и глумица Милена Радуловић, пријавило за силовање.

Она је на Фејсбуку објавила пост у којем је објаснила зашто је погрешно сваљивање кривице на жртве и њихове родитеље, открила да је често говорила против његове школе, индоктринације, и чињеници да “у дечијој школи ради неко ко је снимао Аркана”.

- Сексуални злочин, а посебно силовање, ово је веома важно разумети, није секс. Он је насиље које за средство има полни однос, нежељени и недозвољени додир, блудне радње које нису себи сврха: силоватељ пре свега врши насиље над личношћу жртве, подмукли атак на њену душу и биће, на њену људску вредност, поништавање свега што она представља као особа.

- Сада се треба сетити да су у ‘школу’ Миодрага Алексића, уписивана деца које је он лично, својом руком, бирао између стотина и стотина малишана, узраста већ од само пет или шест година. Он је ту децу онда узимао под своје, одгајао их, узгајао, заливао, пратио како расту, обликовао, месио, мењао им психу и структуру личности, облик понашања, годинама, стрпљиво, из најмрачнијих побуда, чекао да напупе, да још мало па скоро скроз сазру, да би их, у тренуцима њихове највеће рањивости и потпуног поверења, најстрашније издао, најболније повредио, најмонструозније напао. Он је, обљубом девојчица које су га годинама гледале као очинску фигуру и особу од највећег ауторитета у њиховим животима и то на начин да га поштују и цене више од самих родитеља, децу издао на најмонструознији начин.

- Да је Милена Радуловић уписивала права или медицину, неки ‘поштени’ факултет, за који се од свог петог разреда основне спремала, па је ‘учитељ’ који је имао пресудни утицај на њу свих тих шест година, нападне током часа римског права или биологије, док су остала деца вежбала у суседној сали, а она била затворена у канцеларији човека који је и очинска фигура и ауторитет и особа од које јој, у том моменту, зависи све, да ли би ико рекао – па хтела си да студираш права, хтела си да будеш лекарка, шта се жалиш, шта си мислила, да то може да прође без силовања? Питати девојку коју је, са седамнаест година, са предумишљајем, више пута силовао човек од шездесет година, а што се ниси бунила, што си се у школу враћала, је болесно. Реците то себи гласно: она је имала седамнаест година, он шездесет. Он је припремао да у ћутњи трпи злочин, од њене једанаесте године. Поновите то неколико пута. Па онда, ако опет исто питате, схватите да сте део те болести.

Биљана Србљановић је написала и да је ужасава кривљење родитеља, јер родитељи су, заправо, такође жртве, они су “она прва инстанца коју предатор згази, он родитеље заведе, као личност од угледа и ауторитета, као цењен педагог на позицији врхунске моћи”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Preky

18.01.2021. 18:29

Koji bi to normalan roditelj pristao da upiše dete u školu u kojoj profesor odbija bilo kakvu komunikaciju sa roditeljima...Smatram da će dokazni postupak biti veoma, veoma težak jer nema materijalnih dokaza usled toga što je prošlo mnogo vremena..ali videćemo...

Srbijo Zuta kuco

19.01.2021. 08:13

@Preky - Iz komentara je jasno zasto je zeleo da spreci uticaj roditelja. Gotovo svi koji kritikuju profesora smatraju da nije trebao da kaznjava decu zato sto su neodgovrna. Kako decu uciti odgovornosti kada im neodgovorni roditelji kod kuce daju podrsku kada ne u rade domaci zadatak? Da li biste vi dozvolili da budete jedan od cetvoro u grupi koji uloze rad i dodju spremni na cas a peti dodje nepreman? Da li biste trazili odgovornost? Ili ste mozda i vi onaj peti? Ne razumete koncept odgovornosti.

Milica

18.01.2021. 19:20

Moram reći da se ovog puta u potpunosti slažem sa Biljanom. Ponovimo to sebi više puta. Da bismo shvatili da krivimo decu! Nemojmo, one su se upravo toga plašile kad su bile male ili mlade, baš takvih komentara. Verujem da su sebi uporno ponavljala da su same krive za sve, te da su to zaslužile. Nema deteta koje je to zaslužilo. Oni su bili poslušna, zbunjena, godinama lomljena deca.

Goca

18.01.2021. 19:25

Ta "elitna" skola meni sve vise izgleda kao sekta. On je kriv tu nema zbora,deca nisu kriva i tu nema sta da se prica ali veliku odgovornost imaju roditelji. Pomodarstvo...."Mora da se ide kod "Mike Aleksic" pa tamo je isla cerka od onog, sin od ovog... "Bla, bla.... A i kakvi su to roditelji?? Zar nista nisu primetili? Zar njihova deca nemaju poverenja u njih pa da im ispricaju sta ih muci?

dragan

19.01.2021. 13:01

Molim sve medije da se na bave senzacionalizmom. G.Aleksić je osumnjičen, a ne osuđen. Nebi bilo dobro da pre sudske presude stigne javni "linč". Sa druge strane verovatno je i to cena prelazne ocene. Toga ima svuda. Tamo de se školovanje plaća u pitanju je samo "valuta" Izvinjavam sesvim časnim asistentima i profesorima!

zorba

19.01.2021. 18:18

Zasto se trazi linc ovog coveka samo na osnovu necije optuzbe,reci.Dokazi? Sud? Zasto ovako agresivan poziv na osudu bez dokaza? Kad je Goran Jevtic optuzen (kasnije osudjen) pozivalo se na oprez u optuzbama i cekanje dokaza.