НЕМА ПОТРЕБЕ ДА СЕ РАДИ ПЦР ТЕСТ: Директорка Батута објаснила процедуру пред примање вакцине

Танјуг

18. 01. 2021. у 16:28

НЕМА ПОТРЕБЕ ДА СЕ РАДИ ПЦР ТЕСТ: Директорка Батута објаснила процедуру пред примање вакцине

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

ДИРЕКТОРКА Института за јавно здравље "Милан Јовановиц Батут" Верица Јовановић изјавила је да нема потребе за спровођењем ПЦР тестирања приликом вакцинације и додала да брзина вакцинације зависи од количина које стижу у нашу земљу, али и од епидемиолошке ситуације.

Јовановић је за ТВ Прва рекла да је, као за сваку вакцинацију, неопходно да лекар погледа пацијента и пријави све евентуалне болести или ризик на који треба обратити пажњу.

- Уколико особа нема повишену температуру, уколико се осећа добро, онда је кандидат за вакцинацију. Ако неко има корону, а нема симптоме, то значи да вируса није ни било у довољној концентрацији. Та особа треба да оде до лекара и да он процени да ли је потребно да прими вакцину или не, на основу његовог општег физичког стања. Та особа неће бити угрожена и вакцина це бити ефикасна по свом дејству - објаснила је Јовановић.

За оне који су прележали корону потребно је неко време да се организам опорави да би могао да прими вакцину, а то је обично месец дана од момента регистровања позитивног теста на Сарс-ЦоВ-2.

Јовановић је приметила да се епидемиолошка ситуација мало стабилизовала, али не потпуно, јер је она, како је нагласила, нестабилна свуда у свету.

Додала је да постоје услови да се имунизација безбедно спроводи и истакла да се обухватнијом имунизацијом долази до ефикасније контроле ширења ковид-19 и до контроле епидемиолошке ситуације.

- Којом брзином ће ићи вакцинација зависи од количина које стижу у нашу земљу, али и од епидемиолошке ситуације. Дакле, ми у овом тренутку не треба да заборавимо превентивне мере јер је јако битна контрола ширења инфекције - рекла је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

kritik analitik

18.01.2021. 17:22

Nešto mi nije jasno - ako prirodno stečen imunitet nakon prebolele korone nije dovoljan da štiti duže od mesec dana, kako ste sigurni da veštački imunitet stečen vakcinom može trajati duže? Valjda onaj ko je preboleo koronu ima imunitet bar 6 meseci, ako ne i doživotno (nemojte tvrditi suprotno, jer suprotno niko ne zna, život tek treba da pokaže i dokaže).