НИЈЕ ВИШЕ У КОВИД СИСТЕМУ: Институт за реуматологију од јутрос прима пацијенте са реуматским болестима

Танјуг

18. 01. 2021. у 12:12

НИЈЕ ВИШЕ У КОВИД СИСТЕМУ: Институт за реуматологију од јутрос прима пацијенте са реуматским болестима

Фото: И. Маринковић

ИНСТИТУТ за реуматологију изашао је из ковид система и од јутрос је почео са регуларним радом и поново прима пацијенте са реуматским болестима.

Директор те здравствене установе др Горан Радуновић каже да ће у наредних неколико недеља настојати да обаве све заостале прегледе које су морали да откажу у претходна два месеца.

-Лекари ће радити амбулано-поликлинички посао више пута недељно - три до четири пута недељно. Покушаћемо да збринемо све пацијенте који су пропустили прегледе од новембра до средине јануара - навео је Радуновић.

Лекари Института имаће много посла у наредном периоду. Тренутно се телефонски контактирају и позивају на преглед сви пацијенти који су имали заказане прегледе у педиоду када је Институт био у ковид систему.

-Ускоро ћемо имати и прве пацијенте на болничком лечењу. Очекујем да ћемо у наредбних неколико недеља постићи пун обим посла код реуматолога који раде у овој установи - рекао је Радуновић.

У претходна два месеца колико је Институт за реуматологију био у ковид систему лечено је 660 ковид пацијената.

У ковид систему било је 91 болнички кревет и капацитети су углавном били пуни.

Институт је током рада у ковид систему успео паралелно да организује и рад у зеленој зони у којој је била дневна болница и мали амбулантни део за хитне прегледе угрожених пацијента.

На тај начин око 1.000 пацијената наставило је да прима иновативну терапију. За оне који лекове добијају у облику таблета или поткожно, терапија је испоручивана на кућну адресу. Пацијенти који терапију примају интравенски долазили су у Институт и лекове примали у дневној болници.

Институт за реуматологију збрињава око 70 одсто свих пацијената у Србији са запаљенским реуматским болестима које укључују аутоимунске болести, системске болести везивног ткива, различите форме артритиса, теже форме дегенеративног реуматизма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)