ПОТЦЕНИЛИ СМО ОПАСНОСТ НОВОГ ВИРУСА: Митрополит Хризостом подржава вакциницацију против короне

Танјуг

18. 01. 2021. у 00:31

ПОТЦЕНИЛИ СМО ОПАСНОСТ НОВОГ ВИРУСА: Митрополит Хризостом подржава вакциницацију против короне

Фото: Архива

МИТРОПОЛИТ дабробоснаки и чувар патријаршког трона СПЦ Хризостом рекао је да би се ваксинисао против корона вируса, указујући да је велики заговорник вакцинације и имунизације, као и да је СПЦ потценила опасаност новог вируса.

 - Корона вирус нас је научио да морамо озбиљније схватати искушења и понашати се у складу са њима, јер док је у Европи или Канади било дозвољено да само шесторо или десеторо верника уђе у цркву, код нас је било на десетине и стотине људи, али то је наш менталитет и опет смо добро прошли како смо могли. У том смислу, колико сутра бих, уколико би ме позвали, прихватио да примим вакцину - рекао је у интервјуу за Нова.рс митрополит Хризостом.

Каже да уопште није лако изгубити “ главу породице”, те да је смрт патријарха Иринеја од корона вируса за људе у његовој околини била велико изненађење, јер он је био у веома доброј кондицији, иако је, када се говори о корона вирусу, спадао у ризичну групу људи.

- “Кад се то десило, ми смо морали да покажемо спремност. Зато се Синод одмах састао и преузели смо управљање Црквом. По законима и Уставу Цркве, ја сам као најстарији митрополит преузео вођење Синода и постао мјестобјуститељ патријарашког трона до избора новог патријарха Српске православне цркве. Није лако водити Цркву, то је истина - напоменуо је Хризостом.

Потврђује да је СПЦ погрешила у односу према корона вирусу који је потценила и није схватала његову опасност.

ИЗБОР НОВОГ ПАТРИЈАРХА

Осврћући се на предстојећи избор новог патријарха он је укзао да црква даје људима прилику да гласају за кандидате.

- “То је тај добар, апостолски начин избора. Нови патријарх мора бити спреман да буде добар сведок Божји и да буде велики духовник, мудар, тактичан, вешт и храбар. Бити пастир и предводник уопште није лако, посебно кад су присутна искушења попут овог тренутног у виду корона вируса” - напоменуо је Хризостом.

- “Нисмо схватили шта корона носи са собом и да је реч о убица вирусу, који нам је убио поглавара, митрополита Амфилохија, владику Милутина и десетине свештеника, монаха и монахиња. Можда је све то што се догодило била цена нашег непоштовања прописа које су одредиле епидемиолошке службе - рекао је.

Сада, како је навео, треба “ свима да поручимо да се не плаше и да имају поверења у наш здравствени систем”.

- “Они сигурно прате квалитет вакцина и здравствено стање оних који се вакцинишу, уколико, не дај Боже, имају неку алергију. У питању су алергијске реакције које су увек могуће - истакао је Хризостом.

КРИВОКАПИЋ

Новог премијера Црне Горе Здравка Кривокапића, Хризостом види као потенцијални инспирацију свим младим људима у Црној Гори, а сматра и да су министри веома добри и да је у Црној Гори завладала другачија култура разговора.

- “Примећујем и да је аргументација која се износи потпуно уравнотежена, односно да није еуфорична и насилна. Не иде се више 'утук на утук', већ људи користе адекватна образложења, што је добра порука и пример и за Србију и Босну и Херцеговину” - рекао је митрополит дабробосански.

Он је додао да верује институцијама које тврде да су вакцине до 95 одсто сигурне, а неке чак и више, тако да, како је навео, није важно чија је вакцина, већ да је она добра и да нам омогући имунитет против опасног вируса који се поново враћа кроз нови сој.

Говорећи о Косову и Метохији, он је навео да је Србија као држава у таквој ситуацији да можда не може физички да контролише тај простор, јер је отет од ње, али да она може политички, дипломатски и културолошки да влада тим простором и то и чини.

- “Докле год Србија поштује резолуцију којом се дефинише да је Косово под Уједињеним нацијама, она има и могућност да утиче на ситуацију на том простору. За Цркву је најбитније да постоји на простору Косова и Метохије, а ми доле имамо доброг епископа, добру епархију, велико монаштво и манастире - истакао је Хризостом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)