ПЛИВАЊЕ САМО СИМБОЛИЧНО: Традиционални богојављенски обичај ове године ће изостати у већини епархија Српске православне цркве

Р. Др.

18. 01. 2021. у 10:44

ПЛИВАЊЕ САМО СИМБОЛИЧНО: Традиционални богојављенски обичај ове године ће изостати у већини епархија Српске православне цркве

Сећање на једно од претходних пливања за часни крст / Фото Н. Карлић

ТРАДИЦИОНАЛНО богојављенско пливање за часни крст у већини епархија Српске православне цркве у Србији и региону ове године изостаће због епидемиолошке ситуације. Организатори су готово све манифестације свели на симболичне, али истичу да се традиција - неће прекидати. У појединим градовима добиће и хуманитарни карактер.

Дугогодишњи старешина Цркве Светог Георгија у Београду и организатор првог богојављенског пливања за часни крст у Београду протојереј ставрофор Славко Божић каже да ће богојављенско пливање у Савском језеру имати молитвени и симболички карактер, али да ће веће окупљање изостати.

- Проценили смо да је тако најбоље. Литије неће бити, нити ће пливање имати обим и масовност на које је Београд навикао. Одржаћемо молитву, а у воду ће по крст скочити само 12 пливача, и то без такмичарске атмосфере. После пливања пустићемо седам голубова, што такође има дубоку православну симболику. Овогодишњи празник, дакле, обележићемо, али сходно свеукупној ситуацији - објашњава прота Божић, који је почасни председник Одбора за организацију богојављенског пливања са најдужом традицијом.

Слично је и у другим градовима и епархијама СПЦ. Ове године изостаће и пливање у Вишеграду, код чувене ћуприје. Крст неће бити потопљен у Дрину, али ће бити служена литургија и освећење воде, које ће предводити чувар трона српског патријарха митрополит дабробосански Хризостом.

Одлуком црквених органа и локалних штабова за сузбијање заразне болести ковид 19, богојављенско пливање отказано је и у Крушевцу, Бајиној Башти, Сомбору, Чачку.

У Смедереву, досадашњи победници са благословом црквене општине донели су одлуку да уместо пливања поведу хуманитарну акцију прикупљања помоћи за лечење малог Филипа Ивановића (10). Они су покренули хуманитарну акцију, за овогодишњи часни крст, а новац који буде добијен уплатиће на рачун за лечење малог Филипа.

Овај десетогодишњак болује од синовијалног саркома меког ткива и тренутно је у болници у иностранству где прима хемотерапију и припрема се за наставак лечења, још једну операцију или имунотерапију. Средства неопходна за ову намену треба да буду прикупљена до 8. фебруара.

СМС ПОРУКА

Србислав Чиплић, бивши ватерполиста Бечеја, који је пет пута први допливао до богојављенског крста у Смедереву апелује на све људе добре воље да учествују у лицитацији за помоћ малом Филипу:

- Може да се пошаље СМС порука на 3030 и упише 699.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)