ДОКТОР КОН ОТКРИО КАД ЋЕМО ПРЕСТАТИ ДА НОСИМО МАСКЕ: Бржа вакцинација "заштитна баријера" од новог соја

Танјуг

17. 01. 2021. у 09:29

ДОКТОР КОН ОТКРИО КАД ЋЕМО ПРЕСТАТИ ДА НОСИМО МАСКЕ: Бржа вакцинација заштитна баријера од новог соја

Фото: Принтсцреен/РТС

НИЈЕ искључено да нови сој вируса корона који се појавио на Западу дође и код нас, зато ће заштита од новог соја зависити од наше брзине спровођења вакцинације, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Истиче да ће већа имунизација дати и бољи колективни имунитет, који, додаје Кон, уколико дође нови сој у Србију бити "већа заштитна баријера".

- Ми се налазимо у некој силазној путањи када је реч о бројкама новозаражених, то је све ниже и ниже. Међутим, ако се појаве сојеви са Запада, тешко је веровати да ће другачије бити него код њих. Зато ће заштита од новог соја зависити од брзине имунизације- рекао је Кон за ТВ Пинк.

Указује да без обзира на падање броја новозаражених, још увек има много пацијената на интензивној нези и респираторима.

- Због тога не можемо још да кажемо да смо у сигурној ситуацији, прави термин за тренутну ситуацију је неповољна, можда несигурна и нестабилна- навео је Кон.

Истиче да се непрекидно појављују новооболели, а треба сачекати, додаје, како ће се епидемилошка ситуација одвијати након поцетка школске године и Светог Јована.

Кон каже да због тога тренутне мере морају остати на снази, јер би, истиче, свако попуштање мера значило нагли скок броја заражених.

Додаје и да упркос вакцинацији, морамо наставити да носимо маске, чак и они који су вакцинисани, јер у нашој популацији, објашњава, још увек има осетљивих.

Маске ћемо, каже, скинути када се подигне колективни имунитет и смањи број новозаражених на двоцифрени број.

Говорећи о вакцинама, Кон наводи да је Фајзерова вакцина добила трајну дозволу, да се очекује да ускоро и Спутњик В добије трајну, док се за кинеску очекује најпре добије привремену, а касније трајну од наше Агенције за лекове и медицинска средства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)