ИНСТИТУТ БАЊИЦА ИЗАШАО ИЗ КОВИД СИСТЕМА! Башчаревић: Лечићемо и оперисаћемо трауматизоване пацијенте!

Новости онлине

17. 01. 2021. у 08:57

ИНСТИТУТ БАЊИЦА ИЗАШАО ИЗ КОВИД СИСТЕМА! Башчаревић: Лечићемо и оперисаћемо трауматизоване пацијенте!

Фото: Принтсцреен

ИНСТИТУТ за ортопедско-хируршке болести "Бањица" изашао је из ковид система, и у понедељак, 18. јануара, редовно узима своју прву хитну службу, наводи директор Института проф. др Зоран Башчаревић

- Настављамо са радом, лечићемо и оперисаћемо трауматизоване пацијенте пре свега јер је то у овом тренутку најпотребније у нашем систему. Већ смо прошле недеље успоставили поновни контакт са нашим пацијентима, онколошким пацијентима, заказали њихове операције, разделили у следећој недељи по операционим салама и то је оно што ћемо радити као и претходни пут у наредних две, а можда и три недеље - наводи Башчаревић.

Упитан о пацијентима на листама чекања, директор Института "Бањица" је рекао да су они и даље на тим листама, те да њихова припрема за операцију није ни брза ни лака.

- Њих ћемо наравно почети да позивамо тачно тамо где смо стали прошли пут. Како их будемо припремали и како будемо враћали број операционих сала које имамо у функцију, а то пре свега зависи од тога колико кадра, анестезиолога, лекара, сестара, инструментарки имамо на располагању - наводи Башчаревић.

Брзина враћања у редован режим рада, како је навео, зависи пре свега од тога колико анестезиолога и другог медицинског кадра ће бити на располагању.

- Ми не можемо у понедељак да радимо истом оном силом и исто онолико колико смо радили последњег дана када смо из не ковид прешли у ковид систем - објашњава директор Института "Бањица".

Истакао је да је последњи период у ковид систему за ту здравстевну установу био најтежи, јер је су пацијенти били са тешким сликама.

- Интензивну терапију смо напунили за свега шест сати, и држали смо је препуном, као и по операционим салама, све време - рекао је Башчаревић.

- Ми смо се овог пута много више разбољевали него претходног пута. У оба претходна таласа разболело се нас свега 30, а сада 150. Са 16 анестезиолога колико имамо, ми смо тренутно спали на шест, а и они су уморни од непрекидног рада у јединици интезивног лечења. Фале нам сестре, фале нам шок сестре, имамо само четири на располагању од више од 30 колико имамо - истиче Башчаревић.

Додаје да упркос томе настављају са радом, те да ће се вратити у пун погон, посебно за трауму и за онкологију.

- Међутим, можемо ми да радимо, навикли смо да радимо на тај начин и вратићемо се у пун погон, посебно за трауму и за онкологију. То ћемо сигурно радити, а све остало онако како се будемо враћали на посао - поручио је директор Института "Бањица".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)