ТЕМПЕРАТУРА ИДЕ У ПЛУС ПЕТНАЕСТ: Након леденог викенда, невероватан временски преокрет у Србији - ево и када!

Новости онлајн

16. 01. 2021. у 16:15

ТЕМПЕРАТУРА ИДЕ У ПЛУС ПЕТНАЕСТ: Након леденог викенда, невероватан временски преокрет у Србији - ево и када!

Фото: В.Кадаревић/Принтсцреен/Фацебоок

КАКО прогнозира Републички хидрометеоролошки завод до понедељка ће се задржати умерено до потпуно облачно и хладно, у недељу са снегом, а почетком следеће седмице углавном суво. Ујутро умерен и јак мраз, а дневна температура испод нуле.

Од уторка суво,  уз пораст температуре.

Метеоролог Ђорђе Ђурић објашњава да ли хладни талас који је стигао у Србију има везе са олујом Филомена која је погодила Шпанију и прогнозира када нас очекује права промена времена. 

- До Србије и региона стигао хладни талас, који нема везе са системом "Филоменом", који је претходног викенда донео ледени талас и снежну олују Шпанији. До када нас очекује веома хладно време и када нам стиже отопљење са температурама понедге и до 15°Ц?

- Овог викенда преко југа Грчке и Егејског мора премешта се ка Турској циклон, који овим пределима доноси обилну кишу, а планинама обилни снег. Услед јаког захлађења, снег се очекује и на северу Грчке и на ширем подручју Солуна, али и широм Турске, при чему би у планинским пределима Турске пале и велике количине снега. Иначе, само само неколико дана раније, температуре на југу Грчке прелазиле су и летњих 27°Ц, док се наредних дана широм Грчке и Турске очекује и мраз, а на северу Грчке температуре и испод -10°Ц, што је уобичајена појава зими у континенталним пределима севере Грчке, где су рекордни минимуми у прошлости и до -30°Ц ( град Флорина). Напоменути циклон ће се након Турске премештати источном обалом Црног мора ка области Кавказа и југа Русије и тим пределима донети веома обилне падавине. Северну обалу Турске, тј. црноморску обалу Турске погодиће додатне снежне падавине и то због морског ефекта снега. Када циклон буде прешао преко ових предела, у свом задњем делу условиће снажна и ледена северна струјања из Русије и Украјине преко знатно топлије површине Црног мора, па ће та ледена ваздушна маса постати богата воденом паром, па се очекују обилне количине снега и то како на обали, тако нарочито и на падинама планина окренутим ка мору (ефекат орографије). Ово је потпуно природа појава и бар једном до неколико пута у току зиме погоди ову подручје, а исто тако може да се деси и изнад Јадранског мора, па да обилни снег због ефекта буре падне на италијанској страни Јадрана и Апенина, док црногорска и хрватска обала остану сува, уз ведро и ледено време и олујну буру - написао је метеоролог Ђурић на свом Фејсбук налогу.

ЗА ВИКЕНД У СРБИЈИ "ЛЕДЕНИ ДАНИ"

- Иначе, овај циклон повукао је у свом задњем делу веома хладну ваздушну масу са истока и североистока Европе, која је доспела до Србије и нашег подручја, па нас у наставку викенда и у понедељак очекују ледени дани, уз максималну температуру од -4 до 0°Ц. Иначе, ледени дан је термин у метеорологији и климатологији који дефинише дан у коме је максимална температура испод 0°Ц и тај термин не треба мешати са екстремно ниским температурама или некаквим леденим сценаријом. Минимална јутарња температура до уторка биће и до -10°Ц, локално и ниже, а на вишим планинама и испод -15°Ц. У недељу се у већем делу Србије очекује и снег, уз мање формирање или мање повећање снежног покривача. Ипак, обилне снежне падавине се не очекују и то захваљујући што је центар циклона довољно удаљен од нашег подручја, па ће обилни снег завејати делове Грчке, а нарочито многе пределе Турске, изузев медитеранску обалу, где ће бити кишовито и топлије.

- Овај циклон нема везе са циклоном, који је претходног викенда донео олују ''Филомену'' Шпанији, када су широм копненог дела Шпаније и у Мадриду пале највеће количине снега у претходних 50 година, тако да ни ова хладноћа нема везе са ''Филоменом''. Дакле, тај систем ишчезао је још претходног викенда и деловао на време у Шпанији и западном Медитерану током претходног петка и викенда. У Шпанији је сада већ данима сунчано, а снежни покривач се нагло топи.

- Већ у уторак у Србији се током дана очекује прилив нешто топлије ваздушне масе, тако да ћемо након јутарњег ''минуса'', током дана прећи у ''плус''.

ШТА НАС ЧЕКА ОД СРЕДЕ?

- Од среде ОСЕТНО топлије, па ће максимална температура у другој половини следеће седмице бити и преко 10°Ц, а понедге и до чак 15°Ц. У среду и четвртак биће суво и углавном сунчано, а у петак и за викенд кишовито и ветровито, али и даље релативно топло за јануар, уз умерен до јак југоисточни ветар и ''топлу'' варијанту кошаве. За овакво време биће одговран снажан и простран циклон изнад северозапада Европе, а уједно и секундарни циклон изнад северног Јадеана и Италије. Управо ће снажно јужно струјање условити прилив веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана, а веома изражен градијент притиска условиће ветровито време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Eksokustodijan

16.01.2021. 16:28

Ето сад после Короне нам смештају скок температуре. И како да се прилагодимо са -10 на +15. И још нас зраче, а терају нас да носимо маске са антеном за 5g мрежу!! Ко овде не полуди тај није нормалан.