КОЛИКО ЈЕ ОПАСАН НОВИ СОЈ КОРОНЕ? Доктор Кон разрешио дилеме и саопштио добре вести

Novosti online

16. 01. 2021. у 11:06

КОЛИКО ЈЕ ОПАСАН НОВИ СОЈ КОРОНЕ? Доктор Кон разрешио дилеме и саопштио добре вести

Фото: Танјуг

ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон прокоментарисао је чињеницу да данас у Србију стиже и кинеска вакцина Синофарм.

- То је огромно охрабрење, дакле у земљи је вакцина, сада треба само да прође све што је законом обавезно. То је спас у овој ситуацији, у тој борби коју ми већ сада назиремо, озбиљно видимо да смо, не могу да кажем толико близу, али да се назире крај, да ћемо сами већ подизати тај колективни имунитет ако се добро организујемо. Јако много зависи од нас, у комбинацији са мерама које већ спроводимо, треба човек мало да буде оптимистичан. Има ту и негативних ствари везано са појаву тог новог соја, има чињеница да почиње друго полугође, то су значајни епидемиолошки догађаји који нису позитивни, али свеједно, укупно гледано мислим да је ситуација много боља него што је била.

Када је реч о новим сојевима вируса корона, др Кон објашњава да ли нам прети нова опасност.

- Појављиваће се нових сојева, то је из Бразила било, Јапанци су исто рекли да има, па онда из Јужне Африке. Међутим то су сојеви, то није толико велика измена да се ради о новој варијанти. Када се појави нова варијанта, онда се може очекивати да сама вакцина можда неће деловати као што би деловала на неизмењено, а када су сојеви, на сојеве различите вакцина делује.

На питање да ли је сада реч о новим сојевима или варијантама, епидемиолог каже да се "то још увек не зна".

- Вирусолози сада имају велики посао да диференцирају да ли је нова варијанта, они то раде, то секвенционирање вируса - поручио је.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)