ЛИФТОВИ СЕ УЖЕЛЕЛИ МАЈСТОРА: У нашој земљи дефицитаран је и кадар за одржавање елеватора у зградама

Г. НОВАКОВИЋ

16. 01. 2021. у 12:00

ЛИФТОВИ СЕ УЖЕЛЕЛИ МАЈСТОРА: У нашој земљи дефицитаран је и кадар за одржавање елеватора у зградама

Фото Ж. Кнежевић

СРБИЈА већ годинама не школује кадар за уградњу лифтова. Покушај да се ова образовна шупљина попуни је израда стандарда квалификације за послове монтирања лифтова.

На томе ради Привредна комора Београда, која припрема предлог програма неформалне обуке одраслих за занимање монтера ових уређаја.

На последњој седници Савета за лифтове при Привредној комори Београда, представљени су резултати анализе на бази које ће бити утврђено која ће знања и вештине морати да поседују особе које се могу бавити овим послом.

- Имајући у виду да ова квалификација не постоји у регистру, следећи корак је подношење Агенцији за квалификације Иницијативе за развој и усвајање стандарда - објашњавају у ПКС.

- Њу ће у име привредника поднети Привредна комора, а у сарадњи са тимом пројекта "Знањем до посла" и експертима Развојне агенције из Крагујевца. Очекује се да цела процедура до уписа нове квалификације у регистар буде готова у фебруару наредне године.

ОСПОСОБЉАВАЊЕ НА РАДНОМ МЕСТУ

НАЧИН стицања квалификације предвиђа обуке на радном месту. Стручне компетенције подразумевају припрему за рад и уградњу хидрауличних и електричних лифтова, уградњу машинских делова елеватора, електроинсталација и завршну контролу уградње лифта.

Будући да је реч о неформалној обуци одраслих за посао монтера лифтова, њено спровођење реализоваће се по концепту "дуалног образовања". Како кажу у ПКС, најважнији партнери у овом пројекту биће фирме у којима ће се спроводити практични део.

- Још није разматрана сарадња са средњим школама. Када буде усвојен стандард квалификације, све школе које буду сматрале да имају капацитета да се укључе у спровођење обука, биће добродошле - кажу из Приведне коморе.

Савет за лифтове формиран је у Београду крајем 2019. године, а један од иницијатора је било ЈП "Градско стамбено". Ово предузеће међу запосленима има ђаке последње генерације лифтаџија Средње школе "Раде Кончар". Кадрови за обављање послова "монтера лифтова" не школују се више у образовном систему, а обим посла из године у годину расте.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)