КАВЧИЋЕВ ПРОЈЕКАТ НА СУДУ ТРЖИШТА: Како ће на оштрa утакмицa међу издавачима утицати пројекат бесплатних књига за све основцe

Љ. Б. - Ј. Ж. С.

16. 01. 2021. у 11:00

КАВЧИЋЕВ ПРОЈЕКАТ НА СУДУ ТРЖИШТА: Како ће на оштрa утакмицa међу издавачима утицати пројекат бесплатних књига за све основцe

Фото Н. Живановић

ДА ли ће се тржишна утакмица међу издавачима школских књига завршити победом Александра Кавчића и реализацијом његовог пројекта да се бесплатни уџбеници за основце преузимају онлајн, знаћемо врло брзо.

До априла школе бирају издаваче од којих ће ученици набављати комплете за седми и трећи разред. Ове године, уз то, по реформисаном програму бираће се и књиге за четрврти и осми разред. То је прилика да се определе за нека нова издања, у односу на претходни избор.

Предлог професора Кавчића је да се школске књиге нађу пред ђацима чим их "кликом" преузму са сајта фондације на свој компјутер или УСБ меморију. Са уџбеницима који носе печат фондације могу да раде шта желе, док се књиге које имају жиг Завода за уџбенике могу користити искључиво за личну употребу ђака, без даљег умножавања и дељења. То је као када телевизијска станица откупи право од филмског студија да емитује неки филм, па га ми бесплатно гледамо и чувамо на меморијској картици, али само за личну употребу.

Професор Кавчић ово ради јер сматра да је реална цена штампе уџбеничког комплета за неког основца у просеку, од 10 до 20 евра по ђаку, а не по 150 или 200 евра колико то, у зависности од разреда, кошта ако родитељи комплете купују од страних издавача. Он истиче да чак није потребно ни да се штампају сви уџбеници.

СУМЊИВА ДИСТРИБУЦИЈА

ПРОЈЕКАТ професора Кавчића изазвао је незадовољство код издавача. Они тврде да уџбеници нису бесплатни већ да је реч о "сумњивој дистрибуцији уџбеника у ПДФ формату преко приватне фондације".

- Родитељи морају да их одштампају, што свакако кошта.

Законом о уџбеницима издавачи су дужни да поштују прописане стандарде квалитета штампе, да их прилагоде специјалним форматима за слепе и слабовиде ученике, као и да своја издања преведу на језике националних мањина - наводи се у саопштењу Удружења које окупља издаваче уџбеника.

Директор београдске ОШ "Никола Тесла" Драгољуб Гачић сматра да је идеја о бесплатним уџбеницима добра, само ако подразумева да ученици уче са компјутера, али ако би то значило да књигу треба опет да штампају, онда је бесмислено.

- За децу иницијатива није лоша, али наш образовни систем још увек зависи од штампаних издања. Нисмо ми још достигли тај ниво зрелости - каже наш саговорник.

НАЦИОНАЛНИ УЏБЕНИЦИ

У НАЦИОНАЛНОМ просветном савету који даје мишљење на садржај уџбеника и препоручује их за штампање, истичу да предмети као што су историја, географија, српски језик, музичко и ликовно имају велику улогу у очувању националног идентитета те да за те предмете треба да постоји јединствен уџбеник.

- Ми морамо имати једну националну читанку, један уџбеник из историје, географије, музичког и ликовног. Они дубоко задиру у национално биће и очување националног идентитета - каже Радивоје Стојковић, председник НПС.

Према мишљењу министра просвете Бранка Ружића, Кавчићева идеја је комплексна и захтева шири приступ. Он сматра да тржишна утакмица није лоша и доприноси квалитету, али он подржава и став да треба водити рачуна о садржајима уџбеника, поготову о садржајима који се односе на питања историје, културе и идентитета нашег народа.

Министар Бранко Ружић, Фото Танјуг

- Верујем да до најбољих решења можемо доћи дијалогом релевантних учесника - просветни радници, издавачи, Српска академија наука и уметности. Нисам на страни ниједног издавача.

На страни сам квалитетних и повољних уџбеника који су у служби наставног процеса и тржишне утакмице која доприноси том квалитету - рекао је Ружић.

На питање да ли Завод за уџбенике треба да штампа књиге из историје, географије и српског језика, који су важни за очување националног идентитета, и да ли ће бити измењен Закон о уџбеницима како би се то остварило, министар каже:

ПОДУХВАТ  Професор Александар Кавчић, Фото приватна архива

- Некада је Завод за уџбенике имао законску могућност да издаје и штампа све уџбенике, односно био је једини издавач те врсте у Србији. Године 2009. законом је држава либерализовала тржиште уџбеника, што је био део економских промена кроз које је наше друштво пролазило. Та промена је подразумевала да се омогући и другим издавачима да припремају уџбенике у складу са програмима наставе и учења. Стручне оцене уџбеника и наставних средстава дају стручњаци Завода за унапређење образовања и васпитања. Стручна већа, односно наставничка већа бирају уџбенике који ће се користити у настави уз добијено мишљење Савета родитеља и Ученичког парламента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

električar

16.01.2021. 12:22

Evo dobre šanse, više za vlast, a manje za opoziciju. Ovo će, čini mi se, biti tačka velikog prelamanja ... Za koga, ili protiv koga će se glasati ... Niko ne može da ospori pozitivnost pojave ovakvih udžbenika, a zadatak vlasti je da sve učini da se naprave svi preduslovi da se ovo sprovede, a ne da objašnjava "zašto to ne može". Ako to bude uspešno sprovela, šanse da ostane na vlasti su mnogo veće, u suprotnom pada bez pardona !