ОДРЖАН САСТАНАК ПОВОДОМ МАСОВНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Од понедељка кол-центри за помоћ старијима око имунизације

Novosti online

15. 01. 2021. у 17:37

ОДРЖАН САСТАНАК ПОВОДОМ МАСОВНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Од понедељка кол-центри за помоћ старијима око имунизације

Фото: Град Београд

У СКУПШТИНИ града Београда данас је одржан састанак у вези са организацијом масовне имунизације на територији престонице, а најављено је да ће од понедељка у свих 17 београдских општина почети са радом кол-центри путем којих ће суграђанима старијим од 65 година бити понуђена помоћ око пријаве за вакцинацију и превоза до места где се врши вакцинација.

Састанак су представници града Београда одржали са председницима градских општина, директорима домова здравља и представницима Министарства здравља и кабинета премијерке Ане Брнабић.

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да је у Београду данас почела вакцинација првих 1.000 грађана, старијих од 75 година, који су се пријавили преко портала е-управе.

"У наредном периоду како буде више вакцина, а очекујемо да ће имунизација бити масовнија од понедељка, потребно је у једном дану вакцинисати много више људи", рекао је Весић и додао је да је зато Град Београд ставио на располагање Министарству здравља и Влади Србије све своје капацитете, како би се што више грађана престонице вакцинисало.

Навео је да је Град понудио 17 пунктова које је спреман да отвори у сваком тренутку и додао да то зависи од процене Министарства здравља, које је једино надлежно за вакцинацију.

Најавио је да ће од понедељка на територијама свих 17 београдских општина почети са радом кол-центри путем којих ће се комуницирати са свим суграђанима старијим од 65 година, а у Београду их има око 350.000.

Додао је да ће тим суграђанима бити понуђена помоћ око пријаве за вакцинацију, али и превоза, уколико су се већ пријавили за вакцинацију, а потребна им је таква помоћ.

- Наши кол-центри су ту да помогну суграђанима. Ми не дајемо медицинске информације, не утичемо на то да ли ће се вакцинисати или не, то је њихова одлука, али је наш посао да онима који желе да се вакцинишу, уколико имају потребе за било каквом асистенцијом, то и омогућимо -  рекао је Весић.

Истакао је да се неће дозволити да они који живе у селима много удаљеним од места где се врши вакцинација не приме вакцину само зато што нису знали како да се пријаве или нису имали превоз.

- Ми ћемо омогућити да ти људи буду вакцинисани и то ћемо радити у тесној сарадњи са директорима домова здравља јер нема важнијег задатка наредних месец дана у Београду од тога да се вакцинише што више наших суграђана - рекао је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да је Београд прва локална самоуправа која је понудила подршку Влади Србије, када је у питању имунизација грађана.

- Целокупан процес имунизације води Министарство здравља, а ми, као Град Београд, омогућићемо да се путем наших кол-центара грађани старији од 65 година могу пријавити уколико им је потребан превоз или било каква друга врста подршке - рекла је она.

Додала је да ће приоритет бити непокретна лица, полупокретна и она којима је потребна додатна врста подршке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)