САМО ЈЕДНИМ КЛИКОМ ДО КЊИГЕ ЗА ЏАБЕ: Објављени први бесплатни уџбеници

Б. Борисављевић

15. 01. 2021. у 10:29

САМО ЈЕДНИМ КЛИКОМ ДО КЊИГЕ ЗА ЏАБЕ: Објављени први бесплатни уџбеници

Фото Приватна архива

УМЕСТО да комплете уџбеника за основну школу плаћају и до 17.000 динара, родитељи их сада могу добити за џабе.

Фондација професора Александра Кавчића је, на свом сајту објавила делове уџбеничких комплета за трећи и седми разред, који могу да се скину једним "кликом", а ускоро ће се појавити и за четврти и осми. Иако су, пре неколико година, Београд и још неке локалне самоуправе делиле бесплатне комплете, ово је први пут да су, у електронској форми, уџбеници доступни свим основцима у Србији. Да би користили ове уџбенике, неопходно је да их стручна и већа за разредну наставу изаберу, у поступку који траје од јануара до априла.

УСПЕХ Професор Александар Кавчић, Фото Приватна архива

Идеја о бесплатним књигама коју је покренула Фондација "Алек Кавчић", биће огромно растерећење за кућне буџете родитеља школараца. Прошлог пролећа, износи на уплатницама за плаћање уџбеника, били су од 4.000 до 7.000 динара од првог до четвртог, а за више разреде од 10.000 до чак 17.000 динара. Док су некада постојали само уџбеници државног завода, последње две деценије је присутно мноштво издавача, који разним "наградама" лобирају по школама да баш они буду изабрани, иако су наставно градиво и садржај исти. Разлика је само у корицама, илустрацијама, распореду лекција у уџбенику.

Наставницима се нуде лаптопови, плаћање семинара, стручних усавршавања...

ПРЕГОВОРИ И ЗА ШТАМПУ У КОЛОРУ

Како нам је речено у Фондацији "Алек Кавчић", у току су преговори са неким штампаријама о штампању издања у боји, по цени од два динара по страни. То би значило да би књига из енглеског језика од сто страна, коштала 200 динара, а цена у књижари је 1.100 динара.

Такође, постоји могућност да се уџбеници појаве и у скриптарницама у црно-белој штампи.

Фондација професора Кавчића склопила је уговор са Заводом за издавање уџбеника, којим је фондација купила по 1.000 примерака одређених уџбеника за трећи, четврти, седми и осми разред. Тренутно су за ђаке трећег разреда доступне књиге за српски језик, математику, природу и друштво и енглески, а за седми српски, математика, техника и технологија и енглески. Професор Кавчић је најавио да је у плану "издавање" 70 уџбеника за основце.

Ово је, иначе, прва школска година са новим књигама за трећи и седми разред, пошто се учи по реформисаним програмима, које важе годину дана, па ће се ове године поново бирати. Од септембра ће и четвртаци и осмаци радити по новим програмима, па не могу учити из старих књига.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)