ФИЛОМЕНА ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ: Опасна ледена олуја стиже на Балкан - температуре иду у минус, а ово ће бити најхладнији дан

Новости онлајн

14. 01. 2021. у 13:10

ФИЛОМЕНА ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ: Опасна ледена олуја стиже на Балкан - температуре иду у минус, а ово ће бити најхладнији дан

Фото: ЕПА

ОЛУЈА која је током прошле недеље донела веома хладне и кишне дане у Шпанији, при чему је у Мадриду забележено највише снега у последњих 50 година, полако се сели ка Балкану, а на том путу је и Србија.

Најмање четири особе страдале су у Шпанији због последица која је донела олуја "Филомена". Војска и спасилачке службе извукле су 1.500 људи из аутомобила који су остали завејани на путевима у овој земљи.

Најаве метереолога да нашој земљи следе "ледени дани", значиће то да маскималне дневне темепратуре неће прелазити нула степени Целзијуса, а како је Ђорђе Ђурић објаснио, док циклон са Пиринејског полуострва стигне до Србије, знатно ће ослабити.

- Иако Шпанија свакога асоцира на високе темепературе и медитеранску клима због које је оваква појава веома ретка, Мадрид на пример има веома високу надморску висину, те уопште није немогуће да се једном у неколико година деси нешто као овај циклон који тамо сада већ пролази - објашњава Ђурић.

Наредних дана доћи ће до премештања циклона који је и изазвао обилне падавине у Шпанији и Португалији, до Балканског полуострва.

- Овај циклон ићи ће преко Грчке ка Турској и Црном мору, касније преко Русије и Украјине при чему се повући хладну ваздушну масу. Управо ти ледени дани код нас ће стићи од сутра, преко викенда до понедељка. Међутим то не значи да ће темепратуре бити знатно ниске за ово доба године је то нормално, само максималне дневне темепратуре неће прелазити нула степени - наводи Ђурић.

Темепратуре током наредних дана

У Србији се сутра и у петак очекује распон темература од 0 до максималних 4 степена Целзијуса, док ће се темературе за викенд и у понедељак кретати од - 5 до 0, у Београду ће најнижа бити до -2.

- Најхладнији дан у серији ледених дана ће бити понедељак и то посебно јутро. Где ће температуре бити чак - 10, а локално (на пример Сјеница) и 15 степени испод нуле - навео је Ђурић.

Фото: Принтсцрееен/РХМЗ

Од средине следеће седмице, тачније среде креће отопљење при чему ће темературе у Србији прелазити и 5 степени.

Због чега је овај циклон сада погодио Шпанију?

- Циклони су нормалне појаве сваке године. Они се обично крећу преко Апенинског, Пиринејског и Балканског полуострва. Међутим очигледно је да се ове године он спорије премештао и задржао се на подручју Шпаније и Португалије, што је условило падавина у виду веома обилних падавина и ниских температура - каже Ђурић.

Наредне недеље земље које ће бити на удару од олује која је разорила Мадрид, јесте Турска, али и Грчка.

- Турска и то опет само неки њени делови који нису приморски, могу очекивати сценарио као што је био у Шпанији, код нас се то неће десити - рекао је Ђурић.

Иначе, због олује Филомене је прошле недеље у Мадриду пала незапамћена количина снега, а температура се спуштала и до рекордних -36 степени. Био је то први снег у Мадриду у последњих 10 година, а нападало је око пола метра, што у шпанској престоници није забележено чак 50 година. Истовремено је на Гибралтару за само два дана пала месечна количина кише.

Трајаће до 20. јануара?

Како још најављују метеоролози, овај циклон може донети веома јаку до олујну буру на подручју Јадрана, као и веома ниске темература, а хладноћа може потрајати све до 20. јануара.

Метеоролог и колумниста хрватског портала "Индекс" Дуња Маз каже да се последњих година уврежило правило да се урагани преименују и када као вантропски циклони долазе у Евопу, а имена им дају земље које се прве нађу на њиховом удару.

Али, звали ми тај циклон Филомена или не, чињеница је да је то исти систем, иако је у међувремену, проласком кроз Средоземље, доживео неколико промена. Он је сада дошао до Јонског и Егејског мора и наставља даље према истоку. Тим крајевима, првенствено Турској, али и делу Грчке, донеће неуобичајене падавине", каже Дуња Мраз.Додаје да су то релативно неуобичајене ситуације за овај део света, али подсећа да је последњих зима већ било снажних олуја које су донеле незапамћене снегове у јужне делове Европе, па и до севера Африке.

Дуња Мраз наводи да ће премештање овог циклоналног система према истоку са запада проузроковати повлачење хладног ваздуха са севера, из поларног круга, према југу, и да се тај изразито хладан ледени талас очекује и у Хрватској.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)