ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Не примењује се код деце - жене које желе да затрудне не би требало да се вакцинишу

Новости онлајн

13. 01. 2021. у 21:19

ПЕНЗИОНЕРИ могу да приме америчко-немачку вакцину без проблема, док је први контингент руске био ограничен на људе до 60 година.

ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Не примењује се код деце - жене које желе да затрудне не би требало да се вакцинишу

Фото П. Милошевић

Надлежни верују да ће пола милиона доза руске вакцине које ускоро стижу бити без ограничења за пензионере.

Више од 150.000 грађана пријавило се преко Е-управе да жели да се вакцинише, а докторка Верица Јовановић, директорка Института „Батут“, поздравила је толики одзив грађана.

- Када је реч о вакцинацији деце, све вакцине које се производе и које су у употреби тачно су дефинисане за узраст који може да буде обухваћен.

- „Фајзерова“ је дефинисана за узраст од 16 па више година. Важно је поштовати упутство за саму вакцину. Сама борба против вируса се брзо развијала. Свака од вакцина може да буде у употреби кад прође адекватне контроле. Клиничке студије се спроводе за одређене узрасне популације и уверена сам да ћемо имати вакцину за млађе узрасте. До тада поштоваћемо препоруке произвођача. То значи, од 18 година па навише за „спутњик В“, а од 16 па навише година за „Фајзерову“. Оне су тренутно доступне на нашем тржишту - поручила је докторка.

Што се пензионера тиче, „Фајзерова“ вакцина нема никаква ограничења када су у питању старији људи, а што се „спутњика В“ тиче, први контингент је, био за особе до 60 година, док други, који се ускоро очекује, од 500.000 доза, неће имати ограничења.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Верица Јовановић

Верица Јовановић потврђује да „Фајзерову“ вакцину могу примити и старије особе, без обзира на године.

- „Фајзерова“ вакцина нема ограничења. Када је у питању „спутњик В“, очекујемо нове количине вакцине и када буду стигле, тачно ће се знати услови. Очекујемо да ни ту неће бити ограничења. Онако како буде у инструкцијама саме вакцине, тако ће бити представљено јавности. Неће бити никаквог ризика током вакцинације - каже Јовановићева и додаје да „нико неће доћи на вакцинални пункт без прегледа лекара, који ће такође одређивати коју вакцину ко може да прими“.

Др Тања Јовановић, вирусолог с Медицинског факултета у Београду, истакла је да је потпуно свеједно коју ћемо вакцину примити, јер је имунитет који се развија после вакцинације потпуно идентичан независно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине.

- Када је регистрована од стране Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), значи да се ради о врло безбедној, врло ефикасној вакцини која има свој одређени циљ - истакла је Јовановић за Јавни сервис.

Такође каже и да још увек немамо довољно искуства с вирусом и уколико жене планирају трудноћу или уколико су трудне, не треба да приме вакцину. Додаје да то не значи да вакцина није безбедна, већ да само није урађено довољно испитивања.

Директор канцеларије за Е-управу Михајло Јовановић је рекао да су у току интензивне припреме да старији од 74 године буду до краја недеље позвани на вакцинацију.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже да ће приоритет имати они који болују од више хроничних обољења, на пример, дијабетеса, хипертензије и болести бубрега. После њих позиваће се они који имају од 64 до 74 године.

- Изабрани лекар имаће задатак да позове пацијенте и обавести их да могу да дођу у дом здравља и да приме вакцину - навео је Ђерлек и додао да ће се, ако све буде како треба, имунизација окончати до средине јуна: - Млади у најгорем случају на ред могу да стигну почетком маја.

Др Срђа Јанковић / Фото Танјуг

Др Срђа Јанковић

Др Срђа Јанковић: Алергични на пеницилин могу да се пелцују

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне др Срђа Јанковић је гостујући у једној телевизијској емисији о „Фајзеровој“ вакцини, коју је примио, рекао је да би примио и било коју другу ако се докаже да је добра, али да је ова у том тренутку била доступна за њега и његове колеге

- Вакцина неће помоћи ако је неко већ заражен. ПЦР тест се не ради пред вакцинацију - казао је Јанковић и истакао да они који су алергични само на пеницилин немају од чега да страхују, јер пеницилин није компонента вакцине, будући да је велики број људи алергичан управо на то.

За цепиво се јавило 150.000 људи, у Србији 950 пунктова

На порталу Е-управа за вакцинацију против ковида 19 пријавило се 150.000 људи. Нова електронска услуга за грађане - исказивање интересовања за вакцину против вируса корона, пуштена је прекјуче на адреси www.управа.гов.рс. Услуга је једноставна, попуни се образац у којем грађани остављају име и презиме, свој ЈМБГ, мејл адресу и контакт телефон. У Србији има 158 домова здравља са више од 950 вакциналних пунктова, те ће сваки велики град имати могућност да има један или више вакциналних пунктова.

Вакцине за запослене на факултетима?

Председница Конференције универзитета Србије (КОНУС) проф. Иванка Поповић упутила је писмо министру просвете Бранку Ружићу с молбом да се лично ангажује да се што пре обезбеде вакцине против вируса корона за запослене на факултетима. Она је навела да би се вакцинацијом обезбедила боља заштита запослених који се током предавања, вежби, консултација, испита сусрећу с великим бројем студената.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)