КАФАНЕ ПРАЗНЕ, А ЧАШЕ ПУНЕ ЖЕЉА: Без традиционалних прослава на трговима и у ресторанима , дочекана Нова година по Јулијанском календару

В.Н.

14. 01. 2021. у 05:44

СТАРА 2020. година испраћена је ноћас још једном, али сада по јулијанском календару.

КАФАНЕ ПРАЗНЕ, А ЧАШЕ ПУНЕ ЖЕЉА: Без традиционалних прослава на трговима и у ресторанима , дочекана Нова година по Јулијанском календару

Изостао је уобичајени дочек

Иако традиционалних организованих дочека на трговима и у ресторанима није било због поштовања епидемиолошких мера, многобројни Срби су је ипак, уз музику са малих екрана и "приватни" ватромет, дочекали у својим домовима. Кафане су биле празне, а чаше пуне жеља.

Јулијанску Нову годину, али и празнике Светог Василија Великог и Обрезања Господњег, осим Српске, обележавају још Руска и Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, као и православни верници у Јапану и другим државама широм света.

Јулијанску, православну или како је често називају српску Нову годину у региону обележавају верници у Србији, Црној Гори, Републици Српској и деловима Федерације БиХ, у Северној Македонији и у крајевима Хрватске где живе Срби.

ДОДИК: ДА ОЈАЧА ВЕРА У БУДУЋНОСТ

СРПСКИ члан и председавајући Предедништва БиХ Милорад Додик честитао је грађанима јулијанску Нову годину:

- Желим вам свима много здравља, радости и успеха и да Нова година донесе напредак и благостање - навео је Додик у честитки.

Фото Танјуг

- Желим да у 2021. години код свих људи ојачају вера у будућност, међусобно поверење, солидарност и разумевање, те да се цели свет избори са пандемијом вируса корона која је однела бројне животе. Желим вам да овај празник проведете у добром здрављу и расположењу са својим најближим и нека вам предстојећа Нова година донесе напредак, личну и породичну срећу.

Први дан православне нове године, 14. јануар, у Републици Српској је нерадан. Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и званичници Републике Српске честитали су грађанима Нову годину, уз жеље за добро здравље и напредак. Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, у честитки поводом српске Нове 2021. године је свим грађанима Републике Српске који празнују по јулијанском календару, пожелела да им Нова година донесе, пре свега, добро здравље.

- Желим вам и свеукупни напредак, личну и породичну срећу. У уверењу да ће 2021. годину обележити заједништво, стабилност и просперитет, срдачно вас поздрављам - навела је Цвијановићева.

ИЗОСТАЛО Није било веселих дочека као претходних година, Фото Н. Скендерија

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, такође је грађанима, који поштују јулијански календар, пожелео срећну Нову 2021. годину.

- У име Владе Републике Српске, и своје име, свим грађанима Републике Српске и БиХ који празнују према јулијанском календару желим срећну и успешну Нову годину. У години која је пред нама желим вам добро здравље, радост и просперитет. С уверењем да ћемо у новој, 2021. години, превазићи сва искушења и изазове с којима смо суочени, те да ће нова година бити година нашег даљег развоја и напретка, срдачно вас поздрављам - поручио је Вишковић.

ТРАДИЦИЈА, ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је јуче свим Српкињама и Србима широм света, посебно српском народу на КиМ, православну Нову годину..

- Тај празник је чувар националног идентитета и православна Нова година представља наше обележје, баш као и наш језик, писмо и богата културна и верска баштина - саопштено је из Канцеларије за КиМ.

- Чување од заборава празника и народне традиције, истински су залог за будуће дане, а за српски народ на Косову и Метохији то је и начин да очува своје постојање, идентитет и корене, а онда и да утемељи будућност на светој косметској земљи.

На званичном сајту Храма Светог Саве у Београду, јуче је најављено да ће у светињи на Врачару у поноћ бити служени литургија и молебан за благослов новог лета Господњег.

- Година која је за нама била је година озбиљних искушења, а наш народ се нашао пред озбиљним испитом, испитом вере и трпљења, љубави и смирења - наводи се на сајту Храма.

Долазак српске Нове године, уметници Народног позоришта у Београду, обележили су Новогодишњим гала концертом на Великој сцени националног театра у ком су учествовали глумци, солисти балета и оперски певачи.

За дочек православне Нове године, у главном граду Војводине је припремљен специјалан програм "Нови Сад - Европска престоница културе, Дочек 7529.", који се састојао од низа концерата, а био је доступан путем платформе visitns.rs и одабраних телевизијских канала. Изведено је више од десет сати онлајн програма музичке, визуелне и извођачке уметности из 14 новосадских простора за културу и уз учешће готово 100 уметника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)