ИМАЈУ ПОВЕРЕЊЕ У ПОЛИТИЧАРЕ: Коме данас верују пензионери и зашто не пропуштају изборе

Ј. Ж. С.

17. 01. 2021. у 11:17

ИМАЈУ ПОВЕРЕЊЕ У ПОЛИТИЧАРЕ: Коме данас верују пензионери и зашто не пропуштају изборе

Фото Н. Живановић

ПОЛИТИЧАРИ су особе у које најстарији грађани имају највише поверења, показало је истраживање Института за европске послове.

Пензионери, такође, најбоље оцењују рад чланова Владе и верују у важност свог гласа на изборима.

Чак 88 одсто њих, користи своје право гласа, односно излазили су на гласање бар једном. Међу испитаницима старијим од 60 година, само 2,8 одсто није никада искористило своје гласачко право.

Укупно 79 процената испитаника сматра да је њихов глас важан, а највећи проценат оних који верују у важност свог гласа је управо у групи најстаријих - 89,2 одсто.

Очекивано, међу старијима од 60 лета било је и највише оних који су знали за кога ће да гласају на парламентарним изборима - 86,7 процената. Идеју бојкота је, према овом истраживању, подржао убедљиво најмањи број старијих од 60 година.

Фото Н. Живановић

На питање: "За ког члана или чланицу Владе Србије сматрате да најбоље ради свој посао?", убедљиво највише гласова је добила премијерка Ана Брнабић - 25,4 одсто, затим тадашњи министар спољних послова Ивица Дачић - 18,6. Далеко испод њих се налазе са по 2,1 одсто гласова Зорана Михајловић и Вања Удовичић.

За Златибора Лончара, министра здравља, 1,4 процената испитаника мисли да је најбоље радио посао, док је Синиша Мали, министар финансија, у 0,9 одсто одговора означен као најбољи.

Највећа разлика међу укупним оценама свих испитаника и старијих од 60 година је управо за министра финансија. Најстарији га за скоро једну целу оцену (0,9) оцењују боље него сви испитаници заједно. Слично је и са Александром Вулином, који код старијих заслужује 3,58 у односу на укупну оцену свих испитаника - 2,77.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)