РАЗЛОГ ЗА ПОСЕТУ КАРДИОЛОГУ: Међу жртвама ковида највише је старијих срчаних болесника

Ј. Д.

16. 01. 2021. у 16:17

РАЗЛОГ ЗА ПОСЕТУ КАРДИОЛОГУ: Међу жртвама ковида највише је старијих срчаних болесника

Фото Танјуг

СВЕДОЦИ смо губитака многих живота због пандемије ковида.

Међу жртвама, према статистичким подацима, највише је кардиоваскуларних болесника. Зато је веома важно да се, ако сте срчани болесник, а уз то сте загазили у седму деценију, строго придржавате превентивних мера и редовно се консултујете са својим кардиологом.

Један од најчешћих предзнака срчаног проблема јесте непријатност у грудима. Углавном се може јавити кад угрушак затвори крвни суд и срчани удар већ почиње.

- Тад ћете вероватно осетити бол, стезање или притисак на грудни кош, неко тај осећај описује као да му је слон сео на груди, неко као да је нешто кренуло да га штипа изнутра или да пече - објашњава др Предраг Радојковић, кардиолог. - Како год описан, осећај нелагоде најчешће траје неколико минута, било да човек мирује или да је физички активан.

ПРВИ ЗНАК - НЕПРАВИЛНИ ОТКУЦАЈИ

НОРМАЛНО је да број откуцаја срца у минуту скочи кад се узбудите око нечега, па чак и да понекад срце и прескочи. Ако осетите да вам срце лупа као лудо и да то траје или се често дешава, обавезно морате посетити лекара. Углавном је неправилан рад срце изазван нечим другим, што се лако исправи, попут претераног уноса кофеина или премало сна. Међутим, у неким случајевима може бити знак стања које се зове атријална фибрилација или аритмија, а које захтева лечење.

Један од типичних симптома срчаног удара је и бол који се шири од грудног коша надоле, низ леви део тела. Ипак, код неких људи се јавља и само у левој руци, без почетног бола у грудима. Може се ширити и нагоре ка вилици и врату.

- Уколико одједном осетите вртоглавицу или да нисте стабилни на ногама док радите нешто што иначе радите без проблема, попут пењања уз степенице или изношења кеса са намирницама из гепека, морате посетити лекара - додаје наш саговорник.

- Оваква врста великих промена у дневној рутини бољи је знак да нешто није у реду од свих оних малих пробадања у грудима које вас често више и уплаше.

Фото Танјуг

Стручњаци додају и да велики умор или необјашњива слабост, која зна да траје и данима, може да буде симптом проблема са срцем, нарочито код жена. Такође, отицање ногу, стопала и зглобова може указивати да вам срце не пумпа довољно снажно крв, већ се превише крви задржава у венама, што изазива отицање. Слаб рад срца отежава бубрезима да прераде и избаце вишак воде и соли из организма, због чега се јавља оток по телу.

Према речима стручњака, у већини случајева упорни кашаљ није предзнак срчаног обољења, али ако већ имате неку кардиоваскуларну болест, немојте га игнорисати. Дуготрајан кашаљ праћен беличастим или розикастим испљувком упозорава да срце слабије ради, због чега се крв слива у плућа, која се искашљава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)